home > kolumna > Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

kontakt | search |

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Nisam htio ništa pisati o aktualnim glazbenim natjecanjima jer ih ne držim posebno važnim za razvoj muzike - sve bitno za muziku se događa mimo njih. Ali pošto mi svakodnevno kojekakve Dore i Eurosonzi iskaču iz paštete ne mogu se praviti da ne postoje, pa me htio-ne htio vuku za jezik. No kao i obično, ne zanima me sadržaj tih natjecanja koliko sam fenomen istih te način i proces formiranja stavova oko njih.

Uoči, za vrijeme i mjesec nakon Eurosonga ponašamo se kao da je muzika za ESC jedina koja postoji na svijetu. Na sve (novo) što tada čujemo izvan ESC-a reagiramo sa "joj, kak bi bilo super da su ovi prošli na Eurosong!" kao da bi to promijenilo tijek povijesti glazbe. Kada "iznenadno" shvatimo da mnogo bolja glazba egzistira izvan ESC-a onda spuštamo kriterije tvrdeći da pjesma treba biti dobra "ZA Eurosong". Ne smije biti ni "predobra", ni "preloša", već onako taman, inače tamo ne pripada. Šta imamo od toga da je pjesma dobra samo za neko određeno natjecanje, ne bi li trebala biti dobra općenito.

A kada su Dora ili ESC iznjedrili nešto dobro općenito? Ili neovisno o mom ličnom ukusu nešto što je ostavilo trajnog traga i utjecaja na muzičku scenu. Niti je Dora stvorila postojeću ili neku novu Josipu, Severinu, Mišu, Gibonnija, Majke, Hladno pivo, TBF, Kukuse, niti je ESC iznjedrio išta svjetski poznato nakon Abbe. Možda je i Beovizija "otkrila" Konstraktu, to nam još preostaje da s vremenom vidimo, no ako i jeste takve iznimke su izuzetno rijetke. Kako kažu, i ćorava kokoš koji put nabode zrno.

Nije li indikativno da razne Dore i Eurosonzi za 99% sudionika nisu poslužili kao ozbiljna odskočna daska za trajnu karijeru. Oni izvođače malo nabrzaka nahajpaju, iskoriste koliko se da, pa šutnu i traže novu ovcu za šišanje. I očito ne traže individue sa izgrađenim stilom, endeme i originale, nego najbolju kopiju već postojećeg i prokušanog. Igraju na sigurno, nemaju namjeru riskirati bivanjem poligonom za eksperimentiranje s "originalnim" i "kvalitetnim", niti biti "institucija" koja će "odgajati" publiku da stremi "boljem ukusu". To narod ne zanima, on hoće zabavu, to i dobiva.

Ne funkcionira li tako pop industrija općenito? Uz razliku što dotična cilja na duže staze, pa ipak od mnogih i napravi zvijezde sveprisutne općenito u optjecaju glazbe. ESC i izbori za pjesmu ESC-a su tek degradirane kopije pop industrije u malom. Njima treba "zvijezda" koja traje koliko njihov festival i hajp koji se oko njega stvara. Zbog vremena kojeg na raspolaganju imaju za budnu pažnju javnosti mnogo kraćeg od svjetske pop industrije ne mogu biti previše izbirljivi ako žele popuniti kvotu. Stoga su primorani da prihvate izvođače koji bi da su krenuli samostalno u pohod na svjetske pop ljestvice vječito ostali zaglavljeni u salonu odbijenih. Takvi su u pravilu još očiglednije kopije postojećeg od bilo čega na top pop ljestvicama te u odnosu na njih općenito kreativno, tehnički, performerski i produkcijski inferiorniji.

Malo grublje rečeno, to su izvođači odabrani iz kontenjera za škart robu. ESC ne može ni dobiti ništa bolje, jer sve "što valja" i ima "ogromnog potencijala" svjetska pop industrija je već prepoznala i uzela pod svoje. Jednom prije 50 godina svjetska pop industrija je zaspala na straži, pa se osramotila što je morala čuti neku tamo Euroviziju da prepozna Abbu. Od tada je budna 0-24 i ne namjerava ponoviti istu pogrešku. Od tada na vrijeme uzima svo meso koje valja, a Eurosongu ostavlja da se igra s kostima.

Eto, kad je pjesma dobra ZA Eurosong, to znači upravo to - nije dobra nizašta drugo. Ali ironično, to za gledateljstvo dotičnog šou programa ne znači ništa loše, već naprotiv. Da je ijedna pjesma dobra i za šta drugo ne bi bilo Eurosonga, pa se narod ne bi imao čime zabavljati pred ekranima i po društvenim mrežama. Ljudi kontinuirano i masovno komentiraju novu glazbu jedino kada traje fama oko Dore i ESC-a. No ne vole oni glazbu koliko vole show. Zato i više komentiraju tračeve i ostali "popratni" folklor, ali upravo to i tvorci šoua žele - samo da se priča bilo šta što ime showa čini sveprisutnim i gledanost programa visokom. Glazba tu nije cilj nego sredstvo, jer show ne pridonosi stvaranju jače glazbene scene, nego stvara privremenu glazbenu mikroscenu potrebnu da se show održi. Postoje li zaista Dora i Eurosong radi glazbe, jer meni se više čini da glazba postoji radi Dore i Eurosonga.

ognjen bašić // 26/02/2024

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*