home > koncert > MARS festival @ Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011

kontakt | search |

MARS festival @ Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011

[ Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Treći rođendan međugradskog i međudržavnog festivala na relaciji Ljubljana-Zagreb, kojeg povezuje izdavačka kuća Dallas Record odnosno njegov ogranak MARS Music, je i više nego uspješno održan prvi dan u Ljubljani. Glavne promjene u odnosu na prošlu godinu kada su sjajni Skunk Anansie poharali i Ljubljanu i Zagreb su tri: headliner je ove godine različit u oba grada, zagrebački koncert se nije desio odmah drugi dan već nas tek očekuje, a u Ljubljani se za par desetina metara promjenila i lokacija festivala - umjesto hale unutar Gospodarskog razstavišča, ove godine smo uživali na otvorenom unutar istog kompleksa, što je, obzirom na topli ljetni dan, bio puni pogodak.

Čast da otvore ovogodišnji festival je pripala mladom slovenskom indie rock bendu Arhibald Arhibaldovich, koji je pobijedio na izboru za tu poziciju na slovenskom MTV-u. Nažalost, na njihov nastup nismo uspjeli doći, ali smo obzirom na vrlo pozitivne komentare kolega o njihovom nastupu, poprilično sigurni da ćemo ih imati prilike vidjeti negdje vrlo skoro.
[ Rotor @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Rotor @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Obzirom na činjenicu da se festival održavao u četvrtak (radni dan, koji iza sebe ima još jedan), broj publike je još uvijek bio zanemariv kada su na scenu stupili ljubljanski Rotor. Zanimljiv je to bend / projekt, nastao godine 1998., kojeg čine 2 DJ-a, saksofonist, bas gitarist te bubnjar, a od kojih je vjerojatno najpoznatiji član legendarni producent Iztok Turk, jedan od osnivača još legendarnije grupe Videosex. Uglavnom, njihov glazbeni izričaj se bazira na ritmičnom houseu, uz, kako sami navode "moderni disco zvuk, te francuski house", a mogu se pronaći utjecaji jazza i funka. Naš prvi susret s njima i veliko zadovoljstvo - mixanje elektronskih zvukova i žive glazbe na njih način zvuči jako jako dobro!

Beogradski dub na ljubljanskom asfaltu

Slijedeći su naši stari znanci, koje smo već toliko puta izhvalili na našim stranicama, da to ovaj put nećemo posebno činiti (no dobro, malo već hoćemo).
[ Darkwood Dub @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Darkwood Dub @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Beogradski Darkwood Dub iza sebe imaju već 23 godine staža, ali se to na njihovim nastupima ne primjeti ni najmanje, pa tako Vuča i ekipa i dalje uspijevaju svojom zaraznom verzijom modernog duba i lagane elektronike, uvijek rasplesati prisutne. Iako se broj posjetitelja ispred pozornice već povećao, još uvijek je to bilo premalo u odnosu na ovo što si bend takvog kalibra zaslužuje. No, profesionalci kakvi već jesu, nisu se dali smesti i pružili su nam još jedan odličan nastup (zapravo smo shvatili da nikad nismo bili na lošem ili samo dovoljno dobrom koncertu ovog srpskog kolektiva, jednostavno je to uvijek sjajno iskustvo!). Komadi sa zadnjeg albuma "Jedinstvo" kao što su "Šećer" ili sjajna "130", uz dodatke starijih znanih numera poput "Elektro pionir", "O pustinji", "Dorćolac", "Zapremina tela" ili "Nedaleko odavde", su napravili sjajan presjek njihove karijere, te dokazali još jednom da Darkwood Dub ostaju, kao što smo već bezbroj puta napisali, jedan od najboljih bendova u regiji. I točka. A obzirom da je već vrijeme za novi album, očekujemo ih nekad skoro i na solo nastupu.
[ Darkwood Dub @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Darkwood Dub @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

I nakon njih, što se vidjelo i po sada već dobrano ispunjenom podiju ispred stagea, glavna zvijezda večeri: Richard Melville Hall, poznatiji jednostavno kao Moby. Ovaj američki multiinstrumentalist, kojeg smo prije dvije godine vidjeli na zagrebačkom INmusicu, je prije 10tak dana izdao novi, poprilično ambijentalan i polu-instrumentalan album "Destroyed", no obzirom na festivalski nastup, oduševljenoj publici je ipak ponudio presjek svoje cjelokupne karijere ne bazirajući se samo na novijim materijalima. Iako je poznat po tome da sam odsvira većinu glazbe na svojim albumima, na koncertnim nastupima ga prate živi glazbenici - društvo na pozornici su mu pravile dvije Azijatkinje, na klavijaturama te violini, bubnjar, basistica te pjevačica iznimnoga glasa Joy Malcolm, koja je na momente svojim izvedbama oduzimala spotlight Mobyju.
[ Joy Malcolm (Moby) @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Joy Malcolm (Moby) @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Feeling so real

Svjetla se gase, raja glasno pozdravlja glavnu zvijezdu, počinje sjajan instrumental "God Moving Over The Face Of The Waters", a zatim i nova "Sevastopol" i show počinje. Nastavlja se sa znanom "In My Heart", dok prvo veće oduševljenje izaziva "Why Does My Heart Feel So Bad?". Unatoč činjenici da se njegova glazba često opisuje kao ambijentalna i atmosferična (pogotovo zadnjih par albuma), Moby je itekako uspješno pokazuje zašto su njegovi koncertni nastupi toliko hvaljeni i zašto je tako čest i dobrodošao festivalski gost. Energija koja isijava s pozornice i prelijeva se na publiku je naprosto očaravajuća - toliko ruku u zraku nismo vidjeli već neko vrijeme. A kako i ne bi kada su se tijekom nešto više od sat i pol dugog nastupa redali hitovi kao što su "Lift me up", "Natural blues", prearanžirana na momente do neprepoznatljivosti "We Are All Made of Stars", "Beautiful Live", "Porcelain" (kojeg je započeo s malim gitarističkim uloškom Nirvanine "All Apologies"), "Bodyrock" ili "Honey".
[ Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Spomenuto znanje sviranja raznih instrumenata je Moby pokazao prebacivajući se između pjesama sa gitare na kongose i nazad, cijelo vijeme animirajući i podizajući publiku, gibajući se s jednog kraja stagea na drugi. Onaj njegov poznati "thankyouthankyouthankyouthankyou" nakon svake pjesme, posvećivanje pjesama svima nama u publici, zahvale za sjajan prijem i oduševljenje Ljubljanom (Moby je tu naime drugi puta), su mu zasigurno donijele dodatne simpatije i bodove kod publike. Svako toliko je i priupitao nešto u stilu "jesmo li svi ok" što se nekome može učiniti too much, ali dok se sjetimo "zvijezda" koji dođu na stage i odrade svoj gig bez ikakvog kontakta s publikom (ili im čak okreću leđa), onda nam se ovaj Mobyjev način puno više dopada. Vjerojatno će zato i on zapamtiti Ljubljanu, kao što će i ona itekako zapamtiti njega. Inače, Moby, koji je palalelno s novim albumom "Destroyed" svijetu otkrio svoju opčinjenost fotografijom objavivši knjigu svojih pod istim nazivom, je istu pokazao u praksi i to slikavši oduševljenu publiku.
[ Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Pred kraj koncerta nam je Moby priuštio i ponešto glazbe sa početka svoje karijere, kada je njegovo ime pratila teška techno elektronika, tako da se sa pravom može reći da su svi njegovi obožavatelji ove večeri dobili ono što su tražili. Za kraj oficijalnog dijela dobivamo "Raining again", ali odmah kreće i bis - "Lift Me Up".
[ Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

Moby @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Ništa nam neće ovu večer pokvarit...

Nažalost, nakon Mobyjeva nastupa oko ponoći, dolazi do onoga čega smo se pribojavali kada smo vidjeli u programu da Moby ne svira zadnji - masovno odlaženje publike. S jedne strane možda razumljivo (sutra je ipak bio radni dan), ali s druge strane The Beat Fleet, koji su bili slijedeći, si to ipak nisu zaslužili. No, najviše su izgubili upravo oni koji su otišli.
[ The Beat Fleet @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

The Beat Fleet @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Mladen, Luka, Saša i ostatak rade svoj posao itekako profesionalno, te rade pravu malu feštu kako to sami oni znaju, a Mladen se zahvaljuje ljudima koji su ostali, pozvavši ih sve malo kasnije na ljetovanje u Split. TBF, kojima nov album "Pistaccio Metallic" (još jedno ime za anale!) samo što nije, su predstavili i sjajnu novu pjesmu o bespravnoj gradnji, gdje nas Sašin vokal podsjeća na cara zajebancije Ramba Amadeusa, ali su naravno stari znani komadi (bend je to koji valjda drži hrvatski rekord u količini sjajnih pjesama u svojoj pjesmarici), kojima ovi Splićani obiluju, bili ono što je raju zapalilo do kraja - "Odjeb je lansiran", "Skener", "Heroyix", "Šareni artikal", "Lud za njom"... Sve u svemu, TBF su još jednom dokazali ono što smo spomenuli i za Darkwoode - da su jedan od najboljih bendova u regiji. Da jedva čekamo "Pistaccio Metallic", malo je reći...
[ The Beat Fleet @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

The Beat Fleet @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

Suma sumarum - još jedno uspješno izdanje festivala koji oduševljava svojom idejom (koliko međudržavnih festivala poznajete?) ali i izvedbom! Dodatni bonus je i činjenica da je, obzirom na različitog headlinera, i dosta ljudi iz Hrvatske potegnulo do Ljubljane da bi vidjelo Mobya, a vjerojatno će to učiniti i dio slovenske publike u smjeru Zagreba 10.6.. Što još više opravdava postojanje ovakvog festivala, naravno... Jedinu sjenu na sve skupa baca pomalo publika, koja je ovaj festival shvatila kao Mobijev koncert...
[ @ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011 ]

@ MARS festival, Gospodarsko razstavišče, Ljubljana (SLO), 26/05/2011   © Saša Huzjak

špela + sale // 28/05/2011

> vidi sve fotke // see all photos


PS: Ako smo dobro preračunali i ako nas sjećanje služi, jedan pomalo nevjerojatan podatak, ali vrlo pozitivan - naime, unatoč svjetskoj krizi i podizanju cijena posvuda okolo nas, cijena piva na festivalu je od prošlogodišnje napuhane (3 EUR za malo pivo) pala na 2.50 EUR (ako se trend nastavi i slijedeće godine padne na 2 EUR, možda neće toliko ljudi piti izvan festivalske ograde već će doći i na bendove prije headlinera večeri!). Iako su to sporedne stvari na svakom festivalu, one su redovitim posjetiteljima takvih manifestacija itekako bitne. Ljubljanski MARS festival 2011 i u tom slučaju dobiva vrlo dobru ocjenu - uz ponudu ponešto jela te nešto više pića, merch štanda (Moby je imao bogatu ponudu, ostale nismo vidjeli; ugodno nas je iznenadila Kino Šiška koja je na svom štandu besplatno dijelila svoje promo materijale od kojih je najbolji artikal - onaj kojeg je prvo nestalo, naravno - zasigurno bila njihova majica koju je ponosno nosio Yann Tiersen na nastupu u Šiški prošle godine) te s dovoljnim brojem WC dixija, sve skupa je bilo organizirano na vrlo visokoj razini.
Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*