home > portret > PAUL WELLER - Sounds from the Street (THE JAM)

kontakt | search |

PAUL WELLER - Sounds from the Street (THE JAM)

Sve je počelo 25.05.1958. (na drugu Štafetu mladosti ili 45 godine prije prve godišnjice nečijeg braka) u engleskom gradu Wokingu. Tada je naime rođen John Paul Weller, koji neprestano, od polovice sedamdesetih do dana današnjeg, pod raznim imenima i grupama, odolijeva vremenu i uspijeva biti konstantno u žiži zanimanja.

THE JAM - Sounds from the Street (1973-1982)

Weller je svoj prvi bend osnovao 1972. i u njemu svirali razni frendovi iz škole, sve dok Bruce Foxton (bas i glas) i Rick Buckler (bubnjevi) nisu došli i ostali sve do raspada grupe. Na početku, kao i svi ostali bendovi, svirali su obrade raznih mod i r'n'b standarda. Nakon što je uživo vidio SEX PISTOLSe, THE JAM su počeli raditi svoje stvari. Iako nisu nikad bili klasičan punk bend, uletjeli su u jureći vlak zvan "punk revolucija" i izdali prvijenac "In the City" (1977).
[  ]

S tim albumom, no 6-7 godina kasnije počinje i moje zanimanje za lik i djelo PWa. Tada sam, naime na proputovanju kroz London, iz nekog Virgin Megastorea ili HMVa, vrlo profesionalno "maznuo" tu kazetu. Po povratku u lijepu našu, no siromašnu, u školi sam bio glavna faca, jer ko je imao "originalku" u to vrijeme, mogao je skoro sve. A ko je imao vinil, pa još originalan… No, za to me bilo malo frka. Taj dio bio je ostavljen za grupno istrenirano "mažnjavanje" u podrumu VAME.

Ako se vratim na "In the City", to je bio spoj punk energije i rockerskih gitarističkih rifova, a Away from the Numbers i naslovna i dan danas su lektira. Da su drugačiji od punkera, pokazivali su i oblačenjem crna odijela, s bijelim košuljama i kravatama. Uz odlične kritike albuma, ubrzo je došlo i otriježnjenje, jer je drugi album, objavljen iste godine, "This is the Modern World" (1977) prošao gotovo nezapaženo.

No sve se iskristaliziralo na vjerojatno najboljem albumu "All Mod Cons" (1978). Politička angažiranost pjesama (In the Crowd, Down in the Tube Station at Midnight) kojoj su stremili punk orijentirani fanovi, prošarana Wellerovim mod gitarističkim rifovima na koje su se palili profinjeniji tipovi, donijela im je raznoliku publiku. Sljedeći album "Setting Sons" (1979) donio im je planetarnu slavu, a pjesme Eton Rifles, Thick as Thieves ili obrada Heatwave, vrtjele su se na radiostanicama diljem Europe, pa i Amerike. U to je vrijeme bilo moderno raditi konceptualne albume, pa je i taj trebao biti album o tri frenda, no do kraja snimanja sve se ispremiješalo, pa su odustali od tog koncepta i uvrstili na album i neke druge pjesme.
[  ]

Iako uspješne, pjesme sa "Setting Sons" nisu se popele do prvog mjesta top lista. To je uspjelo pjesmi Going Underground odmah sljedeće godine. Sljedeći album "Sound Affects" (1980) dičio se i drugim No. 1 singlom - Start!, kao i vjerojatno najpoznatijom THE JAM pjesmom - That's Entertainment. Sam album popeo se do drugog mjesta britanske top liste albuma. To je ujedno bio i posljednji klasični THE JAM album.

Već na sljedećem, "The Gift" (1982) počeli su experimentirati , prvenstveno na Wellerov nagovor, pa su za album zaposleni saxofonist i trubač. Sve manje je tu bilo punka, a sve više soula, koji je Wellera u to vrijeme počeo opsjedati, što je vidljivo i na novom hitu Town Called Malice.

Nekako baš tada, pojavio se i novi glazbeni pravac - novi romantizam, pa je trebalo nešto promijeniti i THE JAM su prestali s radom, nakon odrađene turneje i objavljivanja koncertnog albuma "Dig the New Breed" (1982)...

Weller je osnovao STYLE COUNCIl...
[  ]

ODABRANA DISKOGRAFIJA:

In The City (1977)
All Mod Cons (1978)
Setting Sons (1979)
Sound Affects (1980)
The Gift (1982)
Dig The New Breed (live, 1982)
Snap! (best, 1983)
Extras (b-sides, 1993)
[  ]

ZANIMLJIVOSTI

- U Wokingu (cca 90.000 stanovnika) su rođeni svi članovi grupe THE JAM, a H.G Wells živio je tamo za vrijeme pisanje Rata svijetova. Shakin Stevens sada tamo živi mirnim životom.
- S THE JAM, Weller je imao 18 UK TOP 40 singlova i 4 broja jedan.
- THE JAM obradili su između ostalih Larry Williamsa, temu iz "Batmana", Wilson Picketta, CUrtis Mayfielda, The Beatles, The Who... dok su s druge strane njih obradili MORRISSEY, GENE, WONDERSTUFF, BUFFALO TOM, EVERYTHING BUT THE GIRL, GARBAGE...
- Na prvoj američkoj turneji THE JAM bili su predrgupa grupi BLUE ÖYSTER CULT...
- Bruce Foxton nakon raspada grupe THE JAM, oformio je kultne STIFF LITTLE FINGERS, dok Rick Buckler i dan danas svira bubnjeve po THE JAM tribute bendovima...
- Weller je odluku o raspuštanju THE JAM donio u Orient Expresu...

pedja // 20/03/2006


PS: Sljedeći tjedan, priča o STYLE COUNCIL... A sve to povodom gostovanja PAUL WELLERa u Orpheumu, Graz, 21.04.... I ne zaboravite, s TERAPIJOM idete jeftinije na koncerte u Orpheum...
Share    

> portret [last wanz]

cover: THE CURE: Finalni zvuk

THE CURE: Finalni zvuk

| 25/10/2022 | veda |

>> opširnije


cover: BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

BRYAN ADAMS: Nepopravljivi romantičar (2004.-2017.)

| 08/10/2017 | veda |

>> opširnije


cover: MORRISSEY - Da li ste znali…

MORRISSEY - Da li ste znali…

| 28/09/2015 | pedja |

>> opširnije


cover: Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

Combichrist - Furiozni industrial razbijači ponovno u Zagrebu!!!

| 05/11/2014 | terapija |

>> opširnije


cover: Mark Lanegan - portretić

Mark Lanegan - portretić

| 15/10/2012 | edi |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*