home > kolumna > FERRAGOSTO: vodič kroz antologiju nezaboravnih festivalskih čudesa! (1.DIO)

kontakt | search |

FERRAGOSTO: vodič kroz antologiju nezaboravnih festivalskih čudesa! (1.DIO)

Svaki ljetni festival ima svoje radosti koje nastaju kao zbroj pozitivnih iskustava tijekom razbacivanja na omiljene bendove, plesanja na DJ setove, zajedničkog logorovanja u prirodi, kupanja u obližnjoj vodi te svih oblika socijalizacije s bazičnom i random ekipom. Festivalska energija kolektivne euforije ima snagu da oslobađa ekstrovertne potencijale kod povučenijih ljudi, a one nesramežljive pretvara u partijanerske zvijeri. Šanse da upoznamo nove ljude i svidimo se nekome koga ne znamo (ili taj netko nama) na festivalima su višestruko uvećane, jer zračimo većom pozitivom nego obično te u pravilu češće i izravnije pokazujemo svoje najbolje ljudske osobine.

Ipak, niti jedan festival ne oslobađa toliku količinu produktivnog i inspirativnog ludila kao orahovački Ferragosto. Čak do te mjere da njegovo posjetiteljstvo možemo proglasiti specifičnom supkulturom. Jedan pasionirani obožavatelj festivala je napisao da Ferragosto izgleda kao da je "rimski emperor Augustus u nekom modernom YOLO izdanju došao i donio antički hedonizam Rimskog Carstva: 'Moderne Feriae Augusti, otvaram vas!'. Nekoliko legija od 6000 partijanera je dignulo logor u kojem se pripremaju za finalnu bitku ovog ljeta, za Party Ragnarok pod imenom Ferragosto! Nagovještaj te nadolazeće bitke je bio lančani battle cry 'EEEEEEEE...!!!' koji se po cijelom kampu iz užarenih srca partijanera širio poput plamena, pa nas osvijestio kako smo odlučni i spremni da ljeto osvojimo veseljem, slavljem, muzikom, plesom i ljubavlju!" (Leska, 2016.). I zaista, taj famozni partijanerski poklič "EEEEEEE...!" koji se kolektivno ori četiri dana bez prestanka nam poput nekog bežičnog punjača konstantno ubrizgava svježi Eros za nove partijanerske pothvate ne dajući nam da niti u jednom trenutku klonemo duhom. Prava je to dizalica "bojnog" morala kakve nema niti na jednom drugom domaćem festivalu.

Bendovi su na Ferragostu, iako nesumnjivo njegov esencijalni dio, u najboljem slučaju tek povod dolaska na festival. A dobrom dijelu posjetiteljstva glavni razlozi su zapravo čudnoredne (ne mislim na bend, nego na pojam u najširem smislu) bujice popratnih sadržaja koje upriličuju ekipe i pojedinci diljem kampa. Bezbroj takvih mikrosituacija i događaja čine glavni sporedni program festivala. One s nepodnošljivom lakoćom i strašću crtaju ekspresivne konture lica festivala čineći ga luđim, veselijim i drugačijim od svega što ste prije viđali po masovnim feštama. Takvi prizori na orahovačkom jezeru nadilaze normalno nenormalnu razinu "šašavih", "otkačenih" i "kul" te prerastaju u abnormalne, ekscentrične, bizarne i karikaturalne nerijetko obogaćujući domaću trash kulturu i/ili poprimajući oblike benigno nastrane (auto)ironije.

Pogađate, glavne zvijezde ovog teksta nisu članovi popularnih bendova, nego festivalska raja i njihove nepodopštine. Terapija vam donosi prikaze zbivanja koja plešu na medijskim marginama Ferragosta, ali mnogim tamošnjim insiderima spadaju u centralna događanja uvrštena u osobnu antologiju nezaboravnih trenutaka festivala. Teško je skupiti fotografske dokaze svih popratnih highlightova, pa smo se ograničili samo na one trenutno dostupne. Radi lakšeg snalaženja, podijelili smo festivalske bisere u nekoliko tematskih kategorija.

1. Kategorija: POBJEDNICI FESTIVALA!

Dora, Splitski festival, Demofest, HGF i drugi pobjednike određuju nagradama žirija i/ili publike za najbolju skladbu ili bend. Na nenatjecateljskim festivalima gdje smo svi najbolji samim time što smo tamo, pobjednik je pojedinac koji je svoj zasluženi odmor od partijanja neplanirano odradio na najneobičniji način. Slika br.1. vam prikazuje tipični primjerak pobjednika Ferragosta koji je izgubio bitku s gravitacijom prkoseći svim postulatima zdravog razuma:
[ Sl.1. ]

Sl.1.

Neki obazrivi posjetitelj odlučio je praznom kutijom od sendviča zaštititi čovjekovu glavu od sunca. Također, glavno bojno sredstvo hrabrome borcu nije oduzeto iz ruke, iako svijest istoga trenutno plovi po fantastičnim i svemogućim krajolicima REM faze, pa dotični nije u stanju pružiti otpor otuđivanju tekuće supstance. To nam pokazuje koliko je Ferragosto human prema onima koji brane boje njegove zastave do samog kraja. Da je san na orahovačkom betonu tvrđi i pravedniji od onoga na luksuznom baldahinu, zorno pokazuju limenka pive i ambalaža s keksima čija statika je postojana kao da su na podlogu prikucane čavlima. Ne možemo ne primijetiti ni ostale predmete kojima je čovjek obavijen te transformiran u vrhunsku umjetničku instalaciju koja uveseljava brojne turiste na idiličnoj jezerskoj promenadi.

Pobjednik nikada nije samo jedan. Slika br.2. nam prikazuje pobjeđivanje u sličnim uvjetima, ali uz minimalistički setup sveden na najosnovnije festivalske potrepštine - vino, obuću i čahuru:
[ Sl.2. ]

Sl.2.

Na slici br.3. je pobijeđen smisao postojanja vreće za spavanje, a poznato je i da se racionalnom štednjom spavaće garniture produžuje istoj rok trajanja te vježba vrlina skromnosti. Pritom je kosa ležeća podloga samo dodatni izazov jačanju fleksibilnosti:
[ Sl.3. ]

Sl.3.

Međutim, pobjeda na festivalu se može izvojevati i u drugačijim okolnostima. Tako npr. slika br.4. prikazuje čovjeka koji je na praktičan način spojio san, rezervaciju svojeg sjedišta i stola za sutrašnji nastavak tulumarske sage te noćno čuvanje kamperskog ognjišta. Zaista uzoriti primjer trijangulacije osnovnih festivalskih potreba:
[ Sl.4. ]

Sl.4.

2. Kategorija: PALI BORCI!

Ako vas u lovu na status pobjednika festivala dežurne službe medicinske intervencije ne spase postupkom oživljavanja poput ovoga na slici br.5.:
[ Sl.5. ]

Sl.5.

...onda će vas povijest pamtiti kao borce pale za ponos i slavu Ferragosta. Narodni heroji na slici br.6. dobili su čak i svoje počasno grobno mjesto na samom festivalu:
[ Sl.6. ]

Sl.6.

Živjeli su brzo, umrli mladi i postali lijepi leševi ostvarivši tako san svojeg pokojnog idola Jamesa Deana. Barem na nekih 10 sati. Jer ipak, za razliku od buntovne filmske zvijezde, grobovi ovih mladih udarnika orahovačke party brigade su idućeg dana nestali, a isti su viđeni kako i dalje šeću festivalom. To nam ukazuje da su na festivalu uz ostala čuda mogući i slučajevi uskrsnuća.

3. Kategorija: POSEBNE USLUGE!

Osim anonimaca koji će razvaliti vratašca stupa jezerske noćne rasvjete i na njegovu utičnicu spojiti produžni kabel za besplatno punjenje većeg broja mobitela, na Ferragostu se pojavljuju i istaknuti ponuđači rijetkih i posebnih usluga po izuzetno povoljnim festivalskim cijenama. Na slici br.7. nalazi se osoba koja prodaje vaganje:
[ Sl.7. ]

Sl.7.   © Marić Sisters

Ljeto je vrijeme dijeta i vježbi kojima nastojite svoje tijelo dovesti u formu i oblik kako bi lijepo izgledalo na plaži. Za samo jednu kunu na Ferragostu možete provjeriti odgovara li težina vašeg tijela beach body idealu kojeg ste klesali prema stručnim savjetima Victorijinih anđelica, Renate Sopek ili FHM-ovih rubrika o teretani. Izgleda da se klijent s prethodne slike nije uspio riješiti ljubavnih jastučića, jer se vodio člankom iz časopisa Mile "kako nabaciti 10 kila do ljeta" ili Matakovićevim preporukama o konzumiranju preparata Drek Špek. S druge strane, klijentica sa slike br. 8. je očigledno zadovoljna pravomoćnom presudom vage:
[ Sl.8. ]

Sl.8.   © Marić Sisters

Koliko je vagateljski biznis na Ferragostu unosan i blagotvoran za rast orahovačkog BDP-a pokazuje nam i zadovoljno lice snalažljivog poduzetnika sa slike br.9.:
[ Sl.9. ]

Sl.9.   © T.P.

4. Kategorija: SENZUALNE RADOSTI!

Pošto na ovom festivalu zagrljaje možete davati i primati u izobilju, "free hugs" natpisi su nepotrebni i suvišni. Ferragosto ide korak dalje u oslobađanju od tabua te provodi "free guza" kampanju koja sudeći prema slici br.10. osobito oduševljava populaciju pušačica ženskog spola:
[ Sl.10. ]

Sl.10.

Ferragosto je korak ispred svojeg vremena i među nježnijim pripadnicima muškog spola, što nam zorno pokazuje slika br.11. na kojoj primatelj usluge čak velikodušno nudi i besplatnu pivu dovoljno hrabrim davateljima. A koliko vidimo, takvih ne nedostaje:
[ Sl.11. ]

Sl.11.

A da posjetiteljstvo Ferragosta njeguje multikulturalizam ne upirući prstom u ljude po nacionalnoj osnovi, već potiče upiranje radije tamo gdje je poželjno, pa čak i eksplicitno zatraženo, pokazuje nam slika i prilika pod rednim br.12.:
[ Sl.12. ]

Sl.12.

U posebnu kategoriju senzualnosti na rubu znanosti upisalo se drvo koje voli žene sa slike br.13.:
[ Sl.13. ]

Sl.13.

Ova endemska orahovačka vrsta razbuktala je buru strasti u akademskim raspravama o botanici, jer pruža kontroverzni dokaz da biljke imaju osjećaje i da su pismene. Previranja također izaziva pokušaj da se dotičnom drvetu odredi spol, jer tradicionalno nastrojeni botaničari tvrde da je drvo muškog spola, katoličke vjeroispovijesti i heteroseksualne orijentacije, a LGBTIQ zajednica inzistira na ženskom spolu i lezbijskom opredjeljenju ove neobične festivalske biljke. Grad Orahovica nije odobrio sredstva za sprovođenje istraživanja kojim bi se utvrdilo koliki postotak odbijanja i prihvaćanja drvo ispoljava prema udvaranju od strane muškaraca, a koliki od strane žena, čime bi se jasno spoznala spolna orijentacija biljke. Gradska vlast opet guši znanost te zatvara oči pred gorućim problemima spolne diskriminacije biljaka.

5. Kategorija: INSTALACIJE!

U četiri dana konzumenti festivala sposobni su iznjedriti i kreacije koje osim sjajnog izgleda imaju socijalno osviještenu poruku i praktičnu primjenu. Školski primjer takve instalacije nalazi se na 14. slici:
[ Sl.14. ]

Sl.14.

"Dost dobar stol" je d.i.y. alternativa stolovima pod nadzorom uprave jezera koja selektivno naplaćuje posjetiteljima sjedenje za istim. Doduše, postoje razni načini za izbjeći plaćanje stola. Jedan od njih je spavanje na stolu za koji kasnije ekipa najnormalnije sjedne te jede i pije bez obzira što je površina istoga okupirana kandidatom za pobjednika festivala.To zbuni naplaćivača koji potom uz WTF doživljaj "bokte, ovi nisu normalni" produži dalje. Drugi način je izraditi stol pomoću granja, daski i svemogućeg selotejpa po uzoru na legendarne kreacije iz Normalnofobije te se progresivno narugati naplaćivanju stolova pomoću pravila da se na stol plaća "upad" tako što popiješ s njega gutljaj pića. "Dost dobar stol" projektirala je ekipa iz đakovačke zajednice Hardkoo koja se bavi fejzbučnim prikupljanjem čudesnih foto aforizama neizostavno opisanih motom "dost dobro". Da stol nije dobar samo nominalno, dokazuje i činjenica da je zahvaljujući izuzetnim kohezivnim svojstvima selotejpa za razliku od bine preživio oluju i potop na 9. Ferragostu. Zbog toga je Hardkoo odlukom festivalske uprave dobio natječaj za izgradnju Piknik stagea ove godine. "Bit će to dost dobar stage", poručuju nam Đakovčani.

Nije dugo trebalo ni da "dost dobar stol" dobije nasljednika sa slike br.15. građenog prema istim principima vrhunske statike, estetske profinjenosti i besplatne dostupnosti, ali uz dodatak mogućnosti lake prenamjene u roštilj ili stolicu:
[ Sl.15. ]

Sl.15.

Treći primjer instalacije o kojoj postoji foto dokaz vrišti od subverzivnosti sa slike br.16.:
[ Sl.16. ]

Sl.16.

Ovdje vidimo svojevrsni culture jamming kojim je reklama za Tuborg eksplicitno hakirana antireklamom za Jeger. Time se spočitava industriji alkohola petljanje u festival čije je službeno piće domaća rakija. Kvalitetna i bez etikete. Na upit jednog kampera početnika u FB eventu "bez čega sve ne mogu kampirati na Ferragostu?" niti jedan odgovor nije upućivao na popis potrebne kamperske opreme, već mu je jednostavno kazano: "ne možeš bez rakije". I zaista, svaki deseti posjetitelj festivala ti ni krivom, ni dužnom nudi da popiješ rakije, pri čemu odbijanje nije popularna opcija, jer time riskirate da će vam kasnije za spavanje biti potrebni skupocjeni artefakti poput šatora i vreće. A na primjerima pobjednika festivala smo vidjeli da pod milošću Sv.Rakije svaka bogomdana prirodna podloga pod nebeskim svodom bez problema postaje krevet.

***

Iz svega priloženog neki će pomisliti da je Ferragosto karantena za psihijatrijske bolesnike koji ne stanu u nadležnu ludnicu. Njima ćemo za utjehu napomenuti da se tamo među ljudima događaju i sve one "sasvim obične" interakcije veselja kakve možete vidjeti na službenim i pristojnim "mainstream" fotografijama ostalih festivala. Ali to na orahovačkom jezeru nipošto nije svijet suprotstavljen festivalu kao plodnom rasadištu svih fenomena koji subverzivno tjeraju zdrav razum da padne na koljena kako bi se duša otvorila prema novim i neslućenim prostorima slobode. Na Ferragostu je savršeno normalno poluditi i pritom se osjećati zdravije i veselije nego inače. I na sreću svih vas, taj osjećaj je zarazan. S punim povjerenjem prepustite mu se i ovoga ljeta. Nećete požaliti. A bit će tu naravno i mnogo dobre glazbe koja cijeli ovaj konglomerat drži na okupu ritmom i melodijom, tim krucijalno neizostavnim elementima slavljenja života kao takvog. U čast tom ultimativnom spoju glazbe i hedonizma nisam ni sam mogao odoljeti a da Ferragostu ne posvetim pjesmu uz koju ćemo se oprostiti od ovog teksta sve do viđanja u Orahovici:



...ili prije toga do drugog dijela vodiča kroz antologiju nezaboravnih festivalskih čudesa!

ognjen bašić // 04/07/2017

Share    

> kolumna [last wanz]

cover: Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

Eurosong - loša kopija pop industrije u malom

| 26/02/2024 | ognjen bašić |

>> opširnije


cover: KEKAL protiv triknološkog napretka AI

KEKAL protiv triknološkog napretka AI

| 13/01/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: San novogodišnjeg tuluma

San novogodišnjeg tuluma

| 03/01/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: reakcija na recenziju

reakcija na recenziju "Live @ Dobrovo" benda RODOLJUBAC

| 01/09/2023 | terapija |

>> opširnije


cover: Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

Elegija Ferragostu: U potrazi za izgubljenim kretenom

| 09/08/2023 | jan vržina |

>> opširnije



well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*