home > koncert > OVERFLOW / LOLITA @ MMC Kugla 1.3.2014.

kontakt | search |

OVERFLOW / LOLITA @ MMC Kugla 1.3.2014.

Nakon što je MMC Kugla, nakon 10 plodnih godina rada krajem 2012. zauvijek zatvorila svoja vrata i urbi et orbi objavila da joj je svega dosta, Koprivnica je nenadano ostala bez bitnog dijela svojeg kulturnog identiteta i bez ključnog okupljališta svih subkulturnih skupina. Rupu koja je nastala Kuglinim odlaskom djelomično je popunio KKC Pixel, ali praznina je i dalje bila tu.

Početkom ove godine na Kuglinom facebook profilu počinje se nešto meškoljiti, i u javnost pomalo počinju curiti fragmenti informacija i hintovi o mogućem ponovnom otvorenju.
I eto, 1.3.2014 Kugla ponovno otvara svoja vrata, nadamo se na barem još sljedećih 10 godina.
[ Kugla ]

Kugla   © Marijan Katić

Važno je napomenuti da je Kugla u ovoj inkarnaciji koncipirana kao prostor za održavanje evenata, a ne više kao noćni bar/klub kako je funkcionirala svih ovih godina.

U prijevodu ovo znači da bilo tko tko želi organizirati event, to može učiniti u Kugli - što je odlično jer je Koprivnici očajno nedostajao jedan moderni klupski prostor u koji komotno stane 250ak čovjekova i čovjekica :)

Za sada je planirano da će se programi tamo održavati na jednom do dva puta mjesečno, što naravno ovisi o potražnji i o tome da li će Kc publika prepoznati Kuglu kao imperativno mjesto Kc alternativne kulture, i u tome je podržati. Ovaj model rada možda nije baš najsretnije rješenje, ali je u svakom slučaju bolji od modela u kojem se uopće ne radi.

Dakle, koncert otvorenja.

LOLITA je relativno mladi Kc bend koji za opasačem ima već tri izdanja: "Lolita EP" iz 2011., "Lipstick pop" LP iz 2013., a nedavno su izbacili i najavu za nadolazeći album u vidu "Bombs away" EP-a koji sadrži tri pjesme. EP je snimljen u studiju poznatog Miroslava Evačića koji potpisuje i produkciju.

Lolita svira autorske pop-rock stvari sa indie i grunge natruhama. Zvuk koji stvaraju dosta evocira Pixiese, a u određenim momentima čak i Dinosaur Jr. Već neko duže vrijeme nisam aktivni pratitelj ove scene, pa tu negdje moje usporedbe staju.
[ Lolita ]

Lolita   © Dominik Kobaš

Tehnički, dečki su vrlo konzistentni i sasvim fino usvirani. Vokalist/gitarist Ivan Grobenski suvereno vlada stageom, što je vrlo vjerojatno rezultat ekstenzivnog desetogodišnjeg scenskog iskustva (Flip, Suho grlo Nos, Moskau, ...), a bubnjar Antonio Hanžek i basist Karlo Cmrk svirački odlično odrađuju svoj posao, premda im po mojem mišljenju nedostaje malo čvrstine, živosti i kontakta sa publikom..

Lolita je više nego korektno odradila posao zagrijavanja za nastup headlinera. Ipak, nekako mi se čini da je publika dosta mlako reagirala na njihov nastup, malo su živnuli tek kad je Lolita u posljednjoj stvari lagano opalila po distorziji.
Vjerojatni razlog tome je dosta rani početak koncerta (21h), što kao posljedicu često ima i nedostatak maligana, a time i entuzijazma u publici.

Bilo kako bilo, nadam se da su dečki dobro pratili i upamtili ono što je uslijedilo i sve što su headlineri radili na stageu, jer su Žika, Nikica, Marko i Zoki 1.3.2014. bili vrlo jako spektakularno dobro raspoloženi za show.

Nakon Lolite i kratke pauze za promjenu opreme, na scenu uz gromoglasno odobravanje publike stupa OVERFLOW.
[ Overflow ]

Overflow   © Dominik Kobaš


Da se prisjetimo, Overflow je krajem 2013. u nakladi Dallas recordsa izbacio svoj sedmi studijski album nazvan "Overflow & Miškina".
Nakon dvadeset i kusur godina pjevanja na engleskom (uz pokoji izlet kao što je bila "Dora"), ova kolekcija pjesama NA HRVATSKOM, konceptualizirana kao album prepjeva stihova lokalnog pjesnika Mihovila Pavleka Miškine je definitivno pun pogodak.

Album je sredinom 2013. najavljen singlom "Bijeda", za koji je snimljen i spot. Tijekom same izvedbe "Bijede" na stageu im glasom i stasom se pridružio i glavni protagonist spota, Dalibor Trojak zvani Trule, koji je kraj pjesme ponesen osjećajima svima prisutnima darovao jedan krasni stage dive, što je po meni bio definitivni vrhunac koncerta.

Zanimljivo je spomenuti da je koncert počeo ambijentalnom elektronskom stvarcom imena "Proljetna pjesma", koju potpisuje bivši basist Konrad Mulvaj, pod svojom novom stage personom OHNOKONO.
[ Overflow ]

Overflow   © Dominik Kobaš

Već na samom početku svirke, zamjetna je ogromna kemija među članovima benda, i sve ti ih nekako milo dođe gledati kako u jednom trenu furiozno odrađuju nabrijane punk stvari, a trenutak kasnije se afektivno grle i maze.

Žika i dalje ima jedan od najupečatljivijih scenskih nastupa koje sam ikad vidio, gitaristička sekcija skače, koketira s publikom i nikad, baš nikad ne fula riff, a zadnja akvizicija benda - bubnjar Marko Kuhar suvereno vlada ritmom i definitvno svojim osebujnim stilom podiže ljestvicu sviračke kvalitete Overflowa na jako jako visoki nivo.
[ Overflow ]

Overflow   © Dominik Kobaš

Što više reći o koncertu Overflowa - presvirali su manje više sve uspješnice kroz presjek svoje karijere, bili su tu i "Dorothy", i "Dora", i "Mad milkman", "You Still Take Me By Surprise", "I Kill", "Pussy eater", i velika većina novog albuma. Bilo je tu gitarskih solaža, bass solaža, bubnjarskih solaža, hrpa hrpa decibela, i na kraju krajeva - tristotinjak jako zadovoljih slušatelja :)
[ Overflow ]

Overflow   © Dominik Kobaš

U jednome se trenu Žika iz Overflowa zahvalio svima prisutnima i odgovornima, te izjavio "...Kugla se opet zakotrljala, i ne dajmo joj da više stane" - s ovim sentimentom se apsolutno slažemo i u tom duhu zaključujemo report.

Evenata, evenata amo - jer utjehe nema u tišini!

mmmotion // 05/03/2014

Share    

> koncert [last wanz]

cover: KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

KING UBU + JEMBRELA, 24/03/2024, Močvara, Zagreb

| 26/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Veja @ Vintage, 20/03/2024

Veja @ Vintage, 20/03/2024

| 24/03/2024 | dora p |

>> opširnije


cover: TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

TUROBNI MOYER, 18/03/2024, Močvara, Zagreb

| 20/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

Hania Rani@Cankarjev dom Ljubljana

| 20/03/2024 | bir |

>> opširnije


cover: JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

JABADERA + COLOSTRUM, 07/03/2024, Sax, Zagreb

| 11/03/2024 | terapija |

>> opširnije


> chek us aut!
> izdvojeno
Nakon godinu i pol dana, Koprivnička MMC Kugla je 1.3.2014. ponovno otvorila svoja vrata, a večer su uveličali Lolita i Overflow.
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net
> najawe [blitz]

>> sve blitz najawe


well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*