home > mjuzik > Avion bez uzletne piste

kontakt | search |

MEL CAMINO: Avion bez uzletne piste (Spona, 2014)

Svega tek nešto više od godine dana nakon nespretnog "Kolumbo tvoje duše", stiže treći album Mel Camina s kojime bend iz Velike Gorice pokušava popraviti dojam. Imali su znatna previranja u postavi - uz kreativnu osovinu, Zlatka Majseca (vokal, gitara), navodi se da su trenutni članovi Silvio Mašunić (gitara), Vid Križanić (bas) i Ivan Dugalić (bubnjevi). Novi rad najavljen je još u proljeće singlom "Homo homini lupus", zajedljivom i provokativnom country lamentacijom koja metaforički prenosi tumačenje stare uzrečice 'čovjek je čovjeku vuk'.



A onda je usljedio simpatičan pop komad "U magli od vanilije" s natruhama dream-popa i suvremenih indie konotacija s ponovno lamentirajućom lirikom o neispunjenim emotivnim ambicijama što je u neku ruku bio i adekvatan pokazatelj kamo će poletjeti "Avion bez uzletne piste". U samotnjački prostor lirike koja permanentno i fikcijski, često i zagonetno pokušava dešifrirati razloge, uzroke i posljedice emotivnih nesklada, nerazumijevanja, te nepredvidljivosti ljudskog karaktera pri čemu se Majsec i dalje uživljava u ulogu frustriranog i ogorčenog komentatora s ponekad vrlo arogantnom, ali i opravdanom konstruktivnom poetskom kritikom.



Prava istina i osnovni smisao cijelog koncepta otkriva se u vrlo kratkoj "Zov šume" stilskim pozivom na The Smiths vrlo lijepom gitarskom melodijom i idealno pogođenim stihovima 'taj život što mi nedostaje, živim barem kroz fantazije'. Oblikujući poetsku fabulu albuma, Majsec se poslužio mnogim sudbinskim, a vjerojatno i realnim situacijama iz kojih se nazire evidentan epski klišej objedinjujući mitologiju, arhaičnost, povijesne činjenice, humanistička shvaćanja, rockersku drskost, osobenu prgavu samosvjest i samokritiku, te maštovite impresije na rubovima SF konstrukcija. Progovara o ispraznosti života, lažnom moralu, licemjerju, lažnim kratkoročnim prijateljima, ljudskim odnosima, percepcijama suprotnosti, pakostima i različitim svakodnevnim sitnicama koje tvore dugačak kolaž događaja u kaleidoskopskom mozaiku 'kako je od čovjeka postao majmun'. Pikantno se obrušava na mnoge ljudske devijacije i degutantnosti pokušavajući ih ispraviti, katkad se i konfrontacijski sukobiti s njima, no naposljetku jednostavno želi pobjeći od takve sredine gdje se vrijednosti mjere materijalnim, a ne duhovnim mjerilima. U svemu tome se provlači i socijalna pozadina nabijena apsurdom i luzerstvom jednog Don Kihota, ali i romantikom borca koji je unatoč krizama općenitog društvenog svjetonazora još uvijek spreman podariti ideale u razmatranju filozofije života.



Album otvara treći singl "Tvoja privatna utopija" od kojeg se klupko počinje razmotavati finim minimalističkim indie-rockom na pragovima U2 i ranih Coldplay, te nastavljajući zapetljani slijed radnje kroz snažan punk-rock "Avion bez uzletne piste" ('provokatori sebe prikazuju kao čiste nevine/ ako im se suprotstaviš, oni ispadnu žrtve') i vine se u psihodeličnu "Pračovjek u raketi" pomalo insinuirajući na Bowievu "Space oddity" s vrsnim gitarskim ambijentalijama i završnim hard-rock riffovima. Neke pjesme su unatoč provokativnih Štulićevskih stihova pretanke u stilskim dizajnima: r'n'r "Slobodan" i tipična Azrina furka "Od čovjeka je nastao majmun" su prejednostavne i suviše retro s new primitives varijacijama new-wavea kao da je bendu ponestalo kreativne glazbene inspiracije koju su izgradili na prvih 5 solidnih pjesama, dok je pokušaj kompleksnijeg aranžmana u baladičnoj "Ivani" površno izgrađen od dvodjelnog obrasca. Ipak, konac djelo krasi - završna "El dorado" o jednom novom, skrivenom svijetu u kojeg bi "Avion bez uzletne piste" trebao prizemljiti razvija kompaktno ispletenu igru lakšeg i bržeg tempa oivičenog harmonijama syntha, žestokim hard riffovima i ženskim vokalom.

U lirskom pogledu Majsec je zaorao duboko u suštinu opće krize humanosti koja vlada suprotstavljajući se iz vlastitog rakursa jakim protestom slobodnog mišljenja s otkačenim i provokativno-ciničnim stavom koji mu može stvoriti protivnike. Sukobljava se s barabama i primitivnim ološem, karakternim smećem, lešinarima, bahatim i prepotentnim skorojevićima ne štedeći vrsno probrane riječi, alegorije, metafore i personifikacije. Ponekad u tome i omane, no u globalu drži se tijeka misli dramatičnim nizanjem stihova izbjegavajući standardne kalupe strofa-refren-strofa razvezujući poprilično dugačke tekstove koji redovito finiširaju porukom i poantom. Umije i iz poluprilike izvesti smion potez bez ustručavanja, tj. izrazi točno ono što mu je inspirativno na pameti. Sa smislom i slikovitom dorečenošću.

Međutim, stiče se dojam da su neki tekstovi u pojedinim trenucima nezgrapno balansirani u kontekst glazbe. Poneki slog previše, poneko preskakanje ili nepotrebno dodavanje u žaru poetsko-vokalnog zanosa čine sitne komplikacije, a neke suviše izlizane fraze snižavaju ukupan dojam inače dobro zamišljenih i koncipiranih pjesama što sveukupno gledajući i slušajući ipak znatno odskače od prethodnika. Puno je ljući i zajedljiviji odvajajući se od kurentne mainstream ponude tvrdoglavo upornim stilskim načelom koji se još nije dovoljno razvio u primamljive kompozicije za široku upotrebu.

Naslovi: 1.Tvoja privatna utopija, 2.Zov šume, 3.Avion bez uzletne piste, 4.U magli od vanilije, 5.Pračovjek u raketi, 6.Slobodan, 7.Od čovjeka je nastao majmun, 8.Ivani, 9.Homo homini lupus, 10.El dorado

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 07/10/2014

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*