home > mjuzik > Faith Divides Us - Death Unites Us

kontakt | search |

PARADISE LOST: Faith Divides Us - Death Unites Us (Century media, 2009)

Rodonačelnici gothic metala se vraćaju sa 12. albumom , najboljim u ovom desetljeću. Makar treba napomenuti da je PL jedan od rijetkih bendova koji nemaju nijedan loš album, iako su od One second (1997) dosta slični i ne baš na razini kao Icon i Draconian times.

Nakon dugog perioda traženja adekvatnog zvuka i eksperimentiranja sa elektronikom, PL se vraćaju onom zvuku koji ih je proslavio i vječno ucrtao na kartu metala. To se možda čini kao malo ziheraški, čak i proračunat potez, ali sve te teorije padaju u vodu kad se poslušaju pjesme sa novog albuma. Ovaj album je pravi nasljednik Draconian time-a u svakom smislu. U potpunosti se vratio onaj Hetfieldovski growl Nicka Holmesa koji je zamijenio dosadašnju gothic verziju Dave Gahana, a Mackintosh je u najboljoj skladateljskoj i sviračkoj formi još od sredine 90-ih. Već po prvom istoimenom singlu se moglo vidjeti da će to biti nešto posebno. Naime, radi se o pomalo sporoj , ali himničkoj stvari koja uživo vjerojatno jede malu djecu. Već otvaranje albuma daje do znanja da je PL u vrhunskoj formi jer se radi zapravo o sažimanju više vrsta modernog metala u format jedne pjesme.

Tako se počinje brzo, zatim slijedi gotovo popičan refren da se nastavilo sa malo progresive, ambijentalni interlude i na kraju vraćanje na početak i to sve naravno na PL način. Činjenica je da su već na zadnjih par albuma više-manje usavršili ovu formulu, ali ono što ovaj album izdvaja je Mackintosheva gitara koja ovdje nekako lebdi iznad glavne melodije i nema ulogu ni melodije ni solaže već nešto između. To je ono što je nedostajalo zadnjim trima albumima koji su bili dosta konvencionalno metalni i u kojima je Nick Holmes vodio glavnu riječ. Nema neke posebne pjesme koju bih mogao izdvojiti kao reprezentativnu, sve su slične, ali u dobrom smislu, a album je prohodan bez nekog stajanja ili filera.

Uglavnom odličan album koji slijedi logičnu putanju razvitka koju je bend pokazao sa zadnja tri albuma.

tomislav // 08/02/2010

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Filip Fantoni

FILIP FANTONI: Filip Fantoni (2019)

| 12/11/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Upper Structures

PAVLE MILJENOVIĆ: Upper Structures (2019)

| 07/11/2019 | jura |

>> opširnije


cover: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations

TREES OF MAINE / CONSECRATION / (THE) LESSER MEN: Twin Cities / Plava laguna / References, Reflections: Revelations (2019)

| 31/10/2019 | pedja |

>> opširnije


cover: Leaving Meaning

SWANS: Leaving Meaning (2019)

| 25/10/2019 | horvi |

>> opširnije


cover: Iz kapetanovog dnevnika

CHUI: Iz kapetanovog dnevnika (2019)

| 21/10/2019 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Faith Divides Us - Death Unites Us
  • Lost Paradise (1990)
  • Gothic (1991)
  • Shades of God (1992)
  • Icon (1993)
  • Draconian Times (1995)
  • One Second (1997)
  • Host (1999)
  • Believe in Nothing (2001)
  • Symbol of Life (2002)
  • Paradise Lost (2005)
  • In Requiem (2007)
  • Faith Divides Us - Death Unites Us (2009)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*