home > mjuzik > HGF 15, finalisti 2011

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: HGF 15, finalisti 2011 (Spona, 2011)

Budući da je ovo bio prvi HGF kojeg nakon duljeg niza godina nisam pratio iz privatnih, tj. babysitter razloga (čak niti polufinalne večeri u Saxu), čekao sam njegov završetak da saznam pobjednika i redosljed najbolje ocjenjenih izvođača, a tek onda prionem na recenziju ove kompilacije.

Evo, već treću sezonu za redom, direktor festivala Siniša Bizović se potrudio da realizira kompilacijsko izdanje na kome se nalaze svi izvođači koji su se plasirali u finale, a tim potezom je vjerojatno neke od njih spasio od trajnog zaborava. Samo kad se pogleda u ne tako daleku prošlost unazad 4-5 godina, već se nanizalo pregršt bendova koji su došetali do finala, a danas više ne postoje...

Stvari stoje ovako. Pobjednici 15.HGF-a su pulski RADIO AKTIV koji su ovdje predstavljeni sa apsolutno nezanimljivim reggae komadom "Pravda" i po njemu se uopće ne može skontati šta to oni imaju toliko posebno i izuzetno da su pokupili pobijedu. Inače su ska/reggae-rock sedmerac u sastavu Mauricio Vidulin, Branimir Čubrilo (gitare), Igor Vitasović (klavijature), Alex Ravnić (bas), Korado Vidulin (bubnjevi), te Tihomir Prugovečki i Loris Quargnal (trube).

Drugoplasirani IGNOR iz Zagreba su očito šaljivi predstavnici tipičnog MTV pop-punka u rasponu od Green Day do Simple Plan što dokazuje pjesmica "Rac" sa bezazlenim refrenčićem 'pun mi je rac'.

Za trećeplasirni DARKVUD iz Sinja može se nazreti određeni stupanj zdrave zafrkancije nalik na Zabranjeno Pušenje, a mekana funky soft-rock pjesma "Poljoprivrednik Slavko" u melodijskom, a i tekstualnom pogledu asocira na neke njihove uspješnice.

Podijeljene su još tri nagrade. Za uvjerljivost izvedbe priznanje su dobili TANDEMI PROŠLOG SJEĆANJA iz Opatije čija se ovdje prisutna skladba "Invert" kreće u vodama funka nalik na spoj RHCP i laganih natruha grungea. Posebnu nagradu za najperspektivniji mladi bend osvojili su zagrebački trio MJUZIKL (bivši Pras Fish) čija je pjesma "Chunky funky" jedan od čvršćih rock brojeva na ovoj kolekciji. Dodatno prizanje za mladost i perspektivu dobio je STORM iz Labina, inače jedini iz ove nagrađene šestorke koji imaju tekstove na engleskom jeziku. Skladba "Waisting time with you" je kombinacija stonera s elementima alternativnog metala i spram ove petorke je jedini otklon u konkretniji garažni underground zvuk. Osobitost pjesme su nabrušeni riffovi i frenetičan završni solo. Međutim, svih ovih 6 nagrađenih bendova je naspram dobrog dijela ostatka konkurencije znatno mekšeg zvučnog profila koji se prvenstveno bazira na određenom komercijalnom štihu. Mogu li oni nešto konkretnije polučiti u tom pogledu, pokazati će vrijeme... Ali na kreativnom planu su, barem po ovim snimcima daleko od nečega što je bilo komercijalno snažno poput Valungara (pobjednici HGF-a 2008) ili alternativno uvjerljivo poput Heroine (pobjednici HGF 2007).

Preostalih 13 izvođača su manje-više već od ranije znani sa svojih pripadajućih lokalnih scena, a neki su i pošteno usvirani poput pulskih progressive-rock metalaca MIGHTY ZAZUUM ("Regular Houdini") koji su prisutni sa najkompleksnijom svirkom, zatim zagrebački LOTUS koji sve više pokazuju karakteristike klasičnog rock-benda ("Mirisom") i izuzetno nabrijani, također zagrebački KEVLAR BIKINI s elementima žestokog hard/heavy rocka ("Suped up machine"). Tu se još mogu dodati snažan groove-metal zagrebačkih EAT YOUR BRAINS ("Where the big boys play") koji imaju sjajno potkovanu instrumentalističku bazu, te šibenski L'KOK ("Misli protiv riječi") koji su klasični primjerak utjecaja Les Claypola i Primusa. Jedini predstavnici indie-rocka su zagrebački TIX sa pjesmom "Korak bliže" koja kombinira cijeli spektar progressive/space-rock detalja sa izraženim linijama i eksperimentalijama na klavijaturama i gitarskim papučicama za distorziju.

Određeni raskorak ka čudnijem zvuku imaju zagrebački LEE MOON čija skladba "Bad sunshine" ne može dovoljno potvrditi da li je riječ o metal, hardcore ili alternativnom rock bendu jer im je aranžman prilično spetljan, vokali su kombinacija senzibilnih dionica i oporih metalskih growlova, a koliko se čini, korištena je i ritam mašina. Tako nešto se može reći i za zagrebačko-koprivničke progressive thrash-metalce SUFOSIA ("Pain") koji se trude zvučati kao rana Metallica s konotacijama na catchy solaže i česte izmjene tempova s kojima gotovo da razvodne aranžmansku kreaciju inače vrlo dobre pjesme. Dvije jedine nepoznanice, zadarski REWOLTI su pop-punk ("Jedino i najbolje") s referencama Bad Religion i Overflow, dok su CLAVIUS iz Novigrada (hm, samo kojeg?) jedno od najugodnijih iznenađenja ove kompilacije. Pjesma "Mouth of Kali" osim što je najdulja (6 i pol minuta), jedina od svih prisutnih pokazuje visoke standarde progressive-metala s uvodom, truplom, sadržajem i repom, te je pri tome i instrumental. Da li i inače prakticiraju instrumentale, treba provjeriti, no u ovom slučaju radi se o veoma suvremenom križancu Tool, alternativnog metala i duboke gitarističke psihodelije.

Nježniji dio ove zbirke čini zagrebački bend TERIYAKI sa odličnim hitoidnim potencijalom funk/dance-pop pjesme "Svemirski disco" koja sa ženskim vokalom sjeda na mjesto Dine Dvornika, Bastardza i Mayalesa, elem vrlo blisko De Tour, Yammat i Pink Studio. Poseban pečat kompoziciji daju prozračne 'drajverske' boje klavijatura nalik na sympho-rock Yes iz 70-ih. A za kraj, valja spomenuti i jedinog kantautora, ČUDNOREĐE, tj. Ognjen Bašića, bivšeg bubnjara Šta Ima? o kome se već dovoljno zna kao suludom ekscentriku pred kojim tek predstoji osebujna autorska karijera. Pjesma "Eto tko" je za razliku od njegovih nastupa s akustičnom gitarom obogaćena klavijaturama, efektima i pratnjom ritam mašine.

Naravno, ova kompilacija je samo dokument kućnih i studijskih snimaka izvođača koji su sudjelovali u finalu HGF-a i kao takva nije vjerodostojan pokazatelj onoga što su oni prezentirali na pozornici. Za neke je zaista čudno da 'nisu uspjeli', a za neke je pak uistinu čudno da jesu. Ha, onaj čuveni slučaj subotičkog festivala kada su 1981. u opakoj konkurenciji isplivali Film sa ultimativnim hitom bivše Jugoslavije "Zamisli život u ritmu muzike za ples" je očito daleka i neponovljiva prošlost...

Naslovi: 1.MJUZIKL - Chunky funky, 2.TIX - Korak bliže, 3.KEVLAR BIKINI - Suped up machine, 4.LOTUS - Mirisom, 5.RADIO AKTIV - Pravda, 6.IGNOR - Rac, 7.DARKVUD - Poljoprivrednik Slavko, 8.EAT YOUR BRAINS - Where the big boys play, 9.TERIYAKI - Svemirski disco, 10.LEE MOON - Bad sunshine, 11.TANDEMI PROŠLOG SJEĆANJA - Invert, 12.L'KOK - Misli protiv riječi, 13.SUFOSIA - Pain, 14.REWOLTI - Jedino i najbolje, 15.STORM - Waisting time with you, 16.PREŽDERANI - Disko, 17.MIGHTY ZAZUUM - Regular Houdini, 18.ČUDNOREĐE - Eto tko, 19.CLAVIUS - Mouth of Kali

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 08/07/2011

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Romanticismo Oltranzista

AIT!: Romanticismo Oltranzista (2007)

| 01/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Moon's Milk (In Four Phases), reissue

COIL: Moon's Milk (In Four Phases), reissue (2024)

| 30/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It All Comes Down To This

A CERTAIN RATIO: It All Comes Down To This (2024)

| 29/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: His Fair Lady

MATEJ KRAJNC: His Fair Lady (2024)

| 28/04/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*