home > mjuzik > Zimzeleno a novo

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Zimzeleno a novo (Croatia Records, 2015)

Gabi Novak, Drago Mlinarec, Radojka Šverko, Josipa Lisac i Tereza Kesovija pet je izvođača, čije pjesme spadaju pod oznaku "zimzeleno", no činjenica je da se mlađe generacije sve manje mogu poistovjećivati s njima. Iz tog je razloga, pokrenuta akcija u najvećoj izdavačkoj kući, da se mlađim izvođačima omogući interpretiranje nekih pjesama koje su oni izvodili, te da se na taj način populariziraju i vrate u opticaj te pjesme.

Siguran sam da nije bilo lako, kada je nekima od njih to bilo predloženo, reći "Sad ću ja bez problema obraditi Josipu Lisac", no uhvatili su se u koštac s pjesmama i vremenskim odmakom, a sve to je zabilježeno na posebnom vinilnom izdanju, koje s jedne strane ima originalne pjesme, a s druge strane nove obrade starih zimzelenih pjesama.

Vjerujem da o interpretacijama spomenutih pjevača i pjevačica ne treba puno pričati, pa krećem odmah na B stranu, nazvanu "MUSIC PUB" strana, jer je cijela priča pokrenuta iz ideje Zlatka Turkalja, voditelja istoimene emisije na HR2.
[  ]

Iako je većina pjesama u originalu bogata orkestracijama, ovdje se išlo potpuno promijeniti ruho, i većina novosnimljenih pjesama je snimljena u akustičnim verzijama. "Sreću" da otvori drugu stranu i otpjeva pjesmu Sreća, koju u originalu izvodi Josipa Lisac, ima Antonela Doko. Antonela je osvojila nagradu nazvanu 'Moj prvi Music Pub' za 2014. godinu kao najbolja mlada pjevačica, u emisiji spomenutog Turkalja, pa je time i zaslužila naći se među novim interpretima starih pjesama. Iako potpuno promijenjenog zvuka i simpatične veselije strukture, kakva i dolikuje naslovu pjesme, nije me baš uspjela impresionirati, pa sam tu zabilježio 1:0 za "zimzelene".

Što nije uspjelo Antoneli, uspjeli je sinjskim M.O.R.T.ovcima, koji su si Terezine Stare ljubavi, u potpunosti prilagodili i snimili hit nošen akustičnom gitarom i specifičnim promuklim pjevanjem, koji će sigurno na njihovim koncertima postati skriveni adut na bisu, ako već nije. Time su "novi" izjednačili na 1:1.

Queen of Sabe očiti je predvodnik mlađe generacije izvođača koji objavljuju za Croatia Records, jer je nakon kompilacije nazvane po njenoj pjesmi, kao najavni singl za ovu ploču izabrana njena izvedba pjesme Kuća za ptice. Siguran sam da bi Arsen bio zadovoljan s njenom interpretacijom, a vjerujem da je Gabi Novak kad ju je čula ostala u istom raspoloženju. Iako ovdje ritam nije bitno mijenjan, od ove verzije ježi se koža, a to samo znači da je Sabina odabrana s razlogom. Rezultat je sad 1:2.



I dok se čini da su Gatuzo imali najlakši posao s Mlinarčevom Negdje postoji netko, ovaj je dvojac uspio u potpunosti pjesmu staru 38 godina, prilagoditi novom vremenu i svojem izričaju, a podarili su nam i kratak, ali ugodan solo na gitari. "Novi" su dobili još jedan bod. Sad je 1:3.

Za kraj je ostavljen još jedan, meni prilično nepoznat bend, koji ima ugovor s Croatia Records. Bang Bang dobili su pjesmu Alfi Kabilja, a koju u svojem repertoaru ima Radojka Šverko, i nekako nakon preslušanih obje verzije, čini mi se da su oni ostali najvjerniji originalu, što i nije loše, no to nije bio zadatak. Naravno, original je prepun orkestracija, nova verzija nije, no čini mi se da su samo maknuli orkestar, upotrijebili klasičnu pop-rock postavu i to je to. Možda su to napravili kako bi mogli upotrijebiti i dio s originalnom pjevačicom, ili su ga dosnimili. Ne znam, no time su izgubili bod za "nove" i time "zimzelenima" im omogućili da izgube tijesno s 2:3.

Pri predstavljanju ovog hvalevrijednog izdanja, izdavač je napomenuo da je ovo prvi u nizu takvih, stoga im treba čestitati na tome i nadati se da stvarno neće stati na prvom "Zimzeleno a novo" vinilu. Isto tako, nadam se da se neće zadržati na "novim" bendovima iz kataloga Croatia recordsa, nego da će posegnuti i za izvođačima drugih izdavača, te na taj način obogatiti ova izdanja.

ocjena albuma [1-10]: 8

pedja // 10/11/2015

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Bovoso / Brume split tape

BOVOSO / BRUME: Bovoso / Brume split tape (2022)

| 02/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Romanticismo Oltranzista

AIT!: Romanticismo Oltranzista (2007)

| 01/05/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Moon's Milk (In Four Phases), reissue

COIL: Moon's Milk (In Four Phases), reissue (2024)

| 30/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: It All Comes Down To This

A CERTAIN RATIO: It All Comes Down To This (2024)

| 29/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun

MUMMIES AND MADMEN: Mummies and Madmen Grow Dark In The Sun (2024)

| 28/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*