home > mjuzik > Zvučni zid

kontakt | search |

RAZNI IZVOĐAČI: Zvučni zid (Menart, 2023)

U doba neinterneta teško se dolazilo do informacija o novoj muzici. Meni je najbolji izvor bio britanski časopis Q, na kojeg sam godinama bio pretplaćen, a koji je uz gomilu novosti, intervjua, recenzija imao i cd, posebno za pretplatnike, na kojem je bilo 15ak pjesama s novih albuma koji su objavljeni tog mjeseca. Iako je to dolazilo s nekim zakašnjenjem do moje adrese, još uvijek je bio izvrstan skup informacija o novitetima, novim bendovima i onom što me zanimalo. Čitajući taj časopis uvijek me boljelo da HR nije imala tako nešto, barem ne na nekoj duljoj bazi, a pogotovo ovaj dio s kompilacijskim cdovima, gdje bi se moglo čuti nešto novo iz Hrvatske ili čak regije.

U jednom trenutku je krenuo neki časopis, više se ne sjećam kak se zove, pa je u svakom broju trebao predstaviti neku izdavačku kuću, no brzo je ugašen, kao i svi ostali pokušaji od Rolling Stone-a pa na dalje.

U međuvremenu, sa boljim internetima, bilo je i nekih online pokušaja predstavljanja nekih manjih izdavača ili srodnih bendova, ali sve to je bilo sporadično i nije trajalo dulje od Vol.2.
A onda se pojavio Menart, sa svojom "Zagreb Calling: Generacija bez refrena" kompilacijom koja je okupila devet izvođača, koji nisu baš svi iz Zagreba, kako bi mogao naslov sugerirati, no sve su pjesme snimljene u KSET-u. Tom kompilacijom želja je bila promovirati nove alternativne snage na domaćoj sceni, s tim da su neki već bili malo više poznati, a neki malo manje. Uglavnom, hvale vrijedan potez, pogotovo što nisu uzete samo neke pjesme s njihovih već objavljenih izdanja, nego je snimka bila nova i to u klupskim uvjetima, što zapravo tim bendovima i najviše odgovara. Koliko se ta kompilacija probila do širih masa, može se debatirati, no nastavak je uslijedio kroz dvije godine.



Nastavak je nazvan "Zvučni zid", a nudi 15 izvođača s te iste scene, koji su svoje pjesme, također snimili ispočetka, no ovaj puta je djelokrug malo širi, pa se snimalo,osim u KSET-u, u Rojcu i Kotaču (Pula), Azimutu (Šibenik), Funku (Koprivnica) te u Močvari, Vintage Industrial Baru, Dva osam, Pločniku, Gavelli (Zagreb). Većina zaslužnih za prvu kompilaciju je i ovdje, a od bendova su neki ponavljači, kao što su Seine (na prošloj kao Eine), Denis Katanec (na prošloj kao Klinika Denisa Kataneca), Mak Murtić (ovaj puta u Mimika Orchestra sastavu, a na prošloj u Truth ≠ Tribe formaciji), a ima tu još zajedničkih dodira u nekim bendovskim formacijama. I taj podatak je jedina moguća zamjerka ovoj novoj kompilaciji, jer su se tu možda mogla i neka nova imena naći. No, i Ivan i Denis i Mak su ovdje u vrlo nadahnutim pjesmama, pa to poništava ovu zamjerku iz prethodne rečenice.

Od ponuđenih 15 pjesama teško da bismo ih mogli grupirati po nekim žanrovima, jer su sve vrlo različite, što svakako daje širinu i važnost ovoj kompilaciji. Pa tako po nekom redu slušamo hip-hopere Hram, pa malo dobre buldožerske psihodelije grupe Skotni Vrag u pjesmi zanimljivog naziva (Bill Gates), a drugi dio A strane ploče čine etno-rock Nemeček, kao možda najbolja pjesma na kompilaciji (po mom osobnom izboru) i etno-akustika Nine Romić s naslovnom pjesmom s njenog najnovijeg albuma Jezero.

Vesna Barbare Munjas bi u nekoj drugoj zemlji bila baš radio hit, dok bi Rølø bili predvodnici post punk scene s tendencijom remixiranja i ulaska u klubsku glazbu. Spomenuta Mimika i Povraccio di Colteo uvode nas u experimentalni dio ploče, koji se nstavlja na C strani sa Sarom Renar, CRIO i Rojem osa.

D strana ima Seine i Kataneca, kao specifične izvođače na ovoj sceni prepoznate u raznim formacijama, a ovaj puta su zamijenili uloge, jer je Katanec u solo odabiru, dok je Ščapec izveo "hit" Malolije uz potporu cijelog benda. Koprivnička Šiza, jedini je klasičniji rock bend, iako dvojac, te za kraj opet malo experimentalnog zvuka uz Živu vodu.



Ovih 15 pjesama u nešto više od 70 minuta daje jedan odličan uvid u alternativnu scenu na HR području i veseli me da Menart i ekipa oko ovog projekta nije odustala nakon prve kompilacije, pa se s razlogom mogu veseliti sljedećoj, za koju se nadam da nećemo čekati dvije godine.

I da, uz svaku pjesmu ide i prateći video, snimljena je i gomila dodatnog video materijala, pa tko zna što će se iz toga još izroditi.

pedja // 22/09/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Zvučni zid
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*