home > mjuzik > Jušna osnova

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Jušna osnova (Slušaj najglasnije, 2017)

Neophodan sastojak svakog gastronomskog delikatesa je adekvatan tekući temeljac. Najčešći je onaj mesnati kada je riječ o gulašima, paprikašima, čobancima, fiš-paprikašima, brodetima, juhama, pečenjima, umacima, salamuri i suhomesnatim proizvodima, no može biti i povrtni, a u slučaju slastica obavezan je voćni kao preljev, žele, krema... Ima i onih specifičnih gdje ide neki konjak, vino, pivo ili nešto sasvim deseto po izboru gurmana-kulinara.

Takvih temeljaca ima bezbroj; svakoj glavnoj namirnici redovito valja dodati neki tekući medikament, a kako stvari stoje, Matej se na ovome albumu poslužio masnijim bujonom kojim zavarava da je ustvari vegetarijanski čušpajz u razrijeđenoj juhi. Nabacao je on ovdje svašta, no s glazbene strane riječ je o vrlo ukusnom predjelu sa samo akustičnom gitarom i to uglavnom u staccatima što se sve doima jednom običnom prežganom juhom. Ili po slovenski prežgankom. Ali da bi ona bila ukusna i zdrava, valja je znati pripremiti: prvo se na malo masnoće preprži žlica-dvije brašna, pazi da ne zagori, uz stalno mješanje dodaje se voda da brašno ne dobije grudice, pa kad prokuha, onda se dodaju medikamenti - obično ide mljevena crvena paprika, a može i žlica ajvara, pa i malo ljutog makedonskog Tasko Pindžura. Netko zna staviti i pasiranog paradajza, kocku za juhu da obogati okus, pa peršin, lovorov list, komad češnjaka, na kraju rezance ili malo starog suhog kruha, pa čak i koje jaje kada sve provrije. I da vidiš kako mnogi bolovi prestaju i odjednom počinješ biti zdrav. I sit. Od obične prežgane juhe, prežganke...



Ne šali se Matej s domaćom kuhinjom. Istina, puno je skromniji od ovog recepta jer mu je redovito dovoljan lonac s kipućom vodom i nešto malo u njemu: prstohvat soli, malo papra, trunka octa, pola kockice šećera, a ako ima neko meso, uvijek je dobrodošlo. Kad dođe u kuhinju, odnosno u studio, on zna što će napraviti s tom svojom gitarom jer ima čitav koncept u glavi, pa baš da i nema neki glazbeno-kulinarski recept, ali zna jako lijepo ispričati priču o tome što u dotičnom trenutku ima na pameti. On je ovdje ponudio i ajvar i Tasko Pindžur i papar, a i malo šećera odvalivši do sada najkraću poetiku na svim svojim dosadašnjim albumima na vrlo fin i otmjen način se našegačivši s elitom ("Klasika"), kruhom bez motike ("Tudi brez mišic"), starim ofucanim nostalgičarima, metaforama na Velikog Bleka, Vivien Leigh, krađama Binga i Sinatre, nacističkim zabludama, radijskim spikerima koji dozvoljavaju neukom puku da si naručuje pjesme po željama, ismijava karaoke, uspoređuje Norah Jones bez klavira na koju se čeka ta 'jušnata osnova' s ponešto peršina i malo grubljih ritmova, te naposljetku cijeli lonac ove vrlo vrele juhe sipa direktno u gaće velikih licemjera koji nam se smiju u lice. A on ih kao glavni kuhar i konobar poslužuje vrlo staloženo i mirno ne dajući niti jedan mig da im je ustvari servirao otrov čekajući da crknu. Polako i s mnogo muke, one koje su nam svima nama prouzročili. Ne ide to kod njega samo tako lako kao kod angažiranih punkera, nadobudnih nadrealista i programatora koji imaju stav da s jednom pjesmom (ili albumom) mogu promijeniti svijet i percepciju ljudskog roda.



Između prvog i drugog dijela ovog naoko sasvim običnog Matejevog akustičnog albuma nalazi se neobičan eksperimentalni komad "Intermezzo" od čak skoro punih 8 minuta s izvitopereno-ubrzanim vokalima, minimalističkim repeticijama jednog te istog zvučnog efekta, skroz šašavo-pomahnitalim efektima u kojima se čuje lavež psa, a sve je tako nerazgovjetno kao da se odjednom neki bizarniji The Residents session uključio u snimanje ovog naizgled vrlo mirnog i skuliranog albuma.

Ima kod Mateja uvijek mnogo adekvatnih poteza s kojima bogati svoj repertoar, a svaki album mu nosi specifični, autentičan kantautorski pečat kojeg je teško percipirati jer je prebogat i prekreativan za detaljnije analize. Onaj tko će jednog dana pokušati napraviti diplomski rad na njegovom liku i djelu, imati će jako gadnih problema jer Matej se trudi biti što sofisticiraniji i istovremeno jednostavniji. Za poznavanje njegovog opusa u zadnjih 40-50 albuma nije dovoljno biti samo naslušan i načitan, nego i elokvento upućen u sve poetske relacije s kojima barata. Baš bih jednog dana volio biti u koži profesora nekom studentu koji priloži disertaciju o njemu. Tko zna što se sve tu ne bi moglo pronaći. I baš bih volio postaviti pitanje studentu 'što je jušna osnova Matej Krajnca, ajde mi objasni svojim riječima'.

Da je ovo njegovo veliko autorsko djelo uopće neću ulaziti u to. Čak je po meni jedno od najboljih akustičnih koje je uradio zato jer je s malo lirike napravio ogroman poetsko-slušni efekt. Inače je znao razvezati još mnogo toga što je bilo komplementarno, ali i naporno u slušanju kantautora, ovaj put je pogodio, a možda čak niti nije smatrao da je napravio neki osobito dobar album, snimljen 17.I 2017. Skuhao je jednu običnu prežganu juhu koja je jako dobar temeljac za zapapriti, obogatiti ljutim feferonama i svima zagorčati probavu s mirnim i dostojanstvenim užitkom ubojstva bez ijedne vulgarizacije ili negativnog akcenta.

Naslovi: 1.Klasika, 2.Tudi brez mišic, 3.Vse je treba overoviti, 4.Veliki Blek nikoli ne strelja v hrbet, 5.Makron, 6.Intermezzo, 7.The sound of music, 8.Polje, kdo bo tebe ljubil, 9.Brez klavirja, Norah Jones, 10.Giovanni Battisto, njegov greh in kje se v vse to prikrade Marijan Smode

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 05/04/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Jušna osnova

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*