home > mjuzik > Rufus, glasba iz romana

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Rufus, glasba iz romana (d.i.y./ bandcamp, 2023)

Nekoliko nenavadno je, da ta album ni izšel za Slušaj najglasnije ali vsaj za založbo MK Records, ampak kot brezplačen download na bandcampu (vendar je za Slušaj najglasnije, oprostite, moj lapsus), saj je spremljajoči soundtrack za bizaren roman "Rufus" izšel leta 2023 za Kulturni dom Maribor... Se spomnim, bral sem ga v 'delovni verziji', zdi se mi še pred pandemijo COVID-19 nekje na Jadranu med dopustom in zato mi je še ena čudna stvar, da je šele zdaj uradno objavljen...
[  ]

Sam roman ima značilnosti hitchcockovskega trilerja z nepredvidljivimi preobrati. Po mnenju domačinov je Rufus bogati lastnik lokalne tovarne ključev, ki nenadoma izgine. Ni znano, ali je umrl, kam odšel, je bil ugrabljen ali kaj povsem drugega, predvsem pa njegovo izginotje povzroča številne udrtine zaradi elegantne vile na hribu nad mestom, kjer živi. V zaplet se vplete množica stanovalcev, njegovih večinoma površinskih znancev in nekaj izmečkov, ki se želijo dokopati do domnevnega bogastva ali vsaj nekaj 'kokošjega', tu je tudi pijani policijski preiskovalec detektiv, nato potepuh, stara gospa, lokalna operna diva, ter vrsta sosedov, sostanovalcev in njegova teta z umetno nogo. V scenariju so komični in bizarni trenutki, vzdušje grozljivk pa je ravno pravšnje za zanimiv film. Ob tem je treba omeniti, da je roman nastajal 20 let in več, od Matejevih študentskih dni v Mariboru leta 1997, ko je bil delovni naslov "Stara palača", ga je večkrat priredil in predelal, kot so časi nadaljevali, mu je dodal številne zaplete, na koncu pa je zgodba na približno dvajsetih začetnih straneh nastala v zajeten roman, ki je služil celo za 3 zvočna soundtracka.

Rufusova tema, prvi del:



Kot običajno je ta soundtrack dopolnilo in dodatek samemu romanu kot ustrezna zvočna kulisa z 11 pesmimi in en instrumental "Rufusova tema - instr." ob sami odjavi v fuzzy ambient/dark-wave stilu. Zdi se, da glasba tukaj ni prioriteta, vendar bi se motili. Teh štirideset minut je zelo skrbno tkanih z uvodnimi gothic/post-rock disonancami "Rufusova tema, prvi del", nato pa še z utripajočimi prekinjenimi ritmi "Diahatsu Slim Blues", ki se vrti v teku s 'hriba na spust', ki daje injekcijo za močno kitarsko distorzijo, pa tudi "Magnetofonski trak", bizarno vrstico, ko je Rufus posnel svoj glas 'Ni me doma! Glas, ki ga slišite, je posnet na magnetofonskem traku, ki bo čez natanko 60 sekund previl samega sebe nazaj!' in namestil, programiral magnetofon za vsako trkanje in zvonjenje na vratih vile.

Nisi vile vreden:



Obesek za ključe:



"Tovarna" prihaja v funkciji zapolnjevanja ambientalnega dogajanja s potopitvijo v temo "Arija vecchia", še eno dark-wave stilizacijo, ki odlično prikazuje okvire dogovora o obisku skrivnostne vile. Tukaj so še drugi takšni temni komadi s srhljivo grozljivim dekorjem, kot je "Nisi vile vreden", v kateri ima nenavadna naracija glavno vlogo drame, in ko album napreduje, mish-mash koktajl srčnejšega ritma s kombinacijami pričakovani so mračni ambienti, nadaljevanje pa prinaša predvsem svetlejše pesmi. "Obesek za ključe" je nedvomno vodilni singel, udobno izpiljen za radijske programe v veseli country obliki, "Zerno vsako je smaragd" poskoči z lepo staccato balado, čemeren in ciničen kos "Kdo je bogat?" z umazanimi garažnimi riffi zaokroži fabulo o človeškem pohlepu, od katerega v romanu na koncu nihče ni imel nobene koristi. Zanimivo, ta pesem je ena redkih Matejevih, ki ima fade-out konec.

Zerno vsako je smaragd:



Ogromno vloženega truda od samega rojstva, razvoja in nastanka romana do tovrstne spremne glasbene podlage dokazuje Matejev velik smisel za skladno povezana dela, ki bi na primer, če bi spremljevalno glasbeno podlago delal kdo drug, šla v kdo ve kakšne formate in odstopanja, kajti kaj takega, verjemite mi, sploh ni lahko in preprosto narediti.

Naslovi: 1.Rufusova tema, prvi del, 2.Diahatsu Slim Blues, 3.Magnetofonski trak, 4.Tovarna, 5.Arija vecchia, 6.Strmijo, 7.Nisi vile vreden, 8.Obesek za ključe, 9.To je najbrž osebna vendetta, 10.Zerno vsako je smaragd, 11.Kdo je bogat?, 12.Rufusova tema - instr.

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 07/10/2023

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Banished by Sin

DEICIDE: Banished by Sin (2024)

| 27/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Deathtrance Parable

HUNTING ASH: Deathtrance Parable (2024)

| 26/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Extremities

TROCAR: Extremities (2024)

| 25/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fenix

GORDI: Fenix (2024)

| 24/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Rufus, glasba iz romana

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*