home > mjuzik > Voltaren

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Voltaren (Slušaj najglasnije, 2019)

Proljeće 2019. koliko god bilo plodno razdoblje za Mateja, imalo je i evidentnih kreativnih poteškoća: baš mu nije išlo u londonskoj promociji kao Matt Kaye očekivajući pozitivan feedback od nastupa godinu dana ranije pjevajući na engleskom jeziku i, naravno, nekakav konzekventan komercijalni odjek, svojih nekoliko tadašnjih albuma je napravio retrospektivno tražeći barem neke satisfakcije za uloženi trud pri čemu ga sasvim sigurno od mnogih egzistencijalnih briga počela boljeti glava i kidati živci.
[  ]

"Best of - na elektriko" (iliti 'z elektriko' kako je tada navodio i stoji na svim popisima diskografije na Terapiji) bila je simpatična kompilacijska selekcija nepravedno zapostavljenih pjesama ponovno snimljenih i podosta prepravljenih, a "Voltaren" je zvučno podosta drugačiji tražeći nove stilske puteve sasvim sigurno pribjegavši i ovome alkaloidu za smirenje živaca. Uz tri početne pjesme "Zarana", "Mlaj" i "Dobrodošlica 5" koje kroz lagana staccata što djeluju poput akustike, ali ipak nisu (odsvirana su, kao što to fotos pokazuje na čuvenom Rickenbackeru koji se, nažalost od 1983. godine više ne proizvodi) intimistički progovara o frustracijama u sjetnoj melankoliji, po prvi puta obradio dva istinska velikana slovenske kantautorske scene. Prva je obrada Tomaža Domicelja "Avtomat", čvrste rock pjesme koje se jako dobro sjećam iz new-wave/ post-punk ere 1979. jer se vrtjela i na radio programima uz Buldožer i Andreja Šifrera, a ovdje je upriličena kao ležerna neo-folk akustara uz bojažljivo šaputanje i pozadinske elektronske efekte, a druga je himna radu - "Delam kot zamorc" Jani Kovačića iz istog perioda prigodno prevedena na engleski kao "Workin'" u eksperimentalnom elektro-akustičnom ambijentu s, dakako, gospelovskim intonacijama kako je to i sam Jani interpretirao. Dakako, ovdje manjka onaj grleno punkerski vrisak, no tekst je ostao isti i valja ga se prisjetiti:

"Delam":

'Imam roke,
Imam glavo,
Imam šole,
Prodajam tretjino svojega življenja najboljšemu ponudniku.

A kamorkoli pridem,
Kamorkoli grem,
Kamorkoli se obrnem,
Dela zame ni.

Čeprav jaz lahko:
Delam,
Delam,
Delam, delam, delam,
Delam kot zamor'c.

Ko pridem zvečer domov,
Kaj naj rečem otrokom?
Naj si odrežem roko
In rečem: nate, najejte se, deca!

Mlad sem in lahko stojim
Pred pisarnami in uradi,
Pred socialnimi delavci in patronažnimi sestrami
In prosim za pomoč, podporo in štipendijo,

Čeprav jaz lahko:
Delam,
Delam,
Delam, delam, delam,
Delam kot zamor'c.

V službah izza svojih telefonov
Kažejo s prstom.
Na mladih svet ostane,
Ko umremo, dobite vse ostanke.

Ne prosim milosti ne vbogajme
Ničesar ne prosim.
Samo zakaj nas je vedno več na cesti,
Zakaj v časopisih vedno več gesel,
Zato da:

Delam,
Delam,
Delam, delam, delam,
Delam kot zamor'c.
A kaj naj delam ...
A kje naj delam
...'



Tu je još jedna posveta radu "Nek' živi ljubav" Đorđe Novkovića i Arsena Dedića izvedena kao "Živi, ljubezen", a i 3 sarkastične "Vanja" (Marijan Smode) s mračno uvrnutim growlom spremnim za ambijentalni death metal, lijepa balada "Dolgo časa že ne", nešto eksperimentalnija, najdulja "Rad bi vedel" (5 minuta) i najpoznatija "Pod palmo, draga, ki je žile imela" iz opusa prvog albuma Sužnji Sendvičev "Na meji" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=19174 iz 2014. godine. Trebate čuti i obradu Dani Bedrača i Simone Kropec uz pratnju Gorana Radiča na električnoj gitari, dakako, to se ne nalazi na ovome albumu (naći će te na youtube video), no Matej bi jednog dana mogao sabrati i kompilaciju pjesama što su ga drugi autori obradili.

Nije se posebno kreativno pretrgnuo na ovome albumu, ali je prigodno, za Praznik rada 2019. dao solidnu sugestiju. Obrade su mogle biti mnogo bolje. Neuvjerljive su i patetične...

Naslovi: 1.Zarana, 2.Mlaj, 3.Dobrodošlica 5, 4.Avtomat, 5.Rad bi vedel, 6.Workin' (Delam), 7.Vanja, 8.Dolgo časa že ne, 9.Živi, ljubezen (Nek živi ljubav), 10.Pod palmo, draga, ki je žile imela

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 01/05/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ghost Stories

BLUE OYSTER CULT: Ghost Stories (2024)

| 15/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Miris kiše, EP

PETRIKOR: Miris kiše, EP (2024)

| 15/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Zog Tag, demo album 1999

DREDDUP: Zog Tag, demo album 1999 (2024)

| 14/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Nurse

NURSE: Nurse (2023)

| 13/04/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Rijeka - Paris- Texas

RAZNI IZVOĐAČI: Rijeka - Paris- Texas (2024)

| 12/04/2024 | pedja |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Voltaren

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*