home > mjuzik > Policijska ura

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Policijska ura (Slušaj najglasnije, 2021)

Čak 13 pjesama uglazbljenih iz zbirke "Policijska ura" koja je trećina knjige "Čas daril" (Nobena založba, 2020) nastavlja se na albume "Miami Blue" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30348 i "Titovim putem" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30352 čiji su kompletni stihovi također iz knjige "Čas daril", pa prema tome već se može i pretpostaviti šta valja očekivati od ove nove angažirane poetike.
[  ]

Odmah s uvodnom temom "In libi: Policijska ura revisited" daje se do znanja da je ovdje humoreska, bar za početak najbitnija: policijski sat se prikazuje metaforički kao 'vekerica' na ruci, ima lijepo slovensko ime i namijenjena je kolekcionarima, lagana "Poglej, angel" da nikome nije važno ako ti kuća gori, pogotovo ne vatrogasce, bitno je da imaš propusnicu, pa onda Matej paradira dramatizacijom r'n'r-a "Nočni psi" što nisu nikakvi čuvari, a ionako rijetko umiru prije dvadeset i druge godine, što će reči da se prisjeća svojih studentskih dana u Mariboru kada je hodajući do stana noću redovito slušao pasji orkestar. Sada već jako dobro razlikuje tiše režanje od onog glasnog lajanja - 'znajo renčati bolj zamoklo, tozadevno so bolj prizadevni'. Uobičajeno se špekulantno u ovakvim vremenima prešujućuju kazne zbog nepoštivanja lockdowna i policijskog sata. Slovenci nemaju nikakve kazne, 'to se samo tako reče', ali zato negdje postoje lijepo uređena predvorja, diplomatske sobe, automobili i druga, svakojaka roba - 'vse je to naše, vse to smo nabavili z globo' ("Globa").



Svakodnevno "Krizni štab" lijepo počešljan i dotjeran izlazi pred medije i javnost: 'ptičica poje pesem, pesmico staro' i onda se nastavlja šašava komika "Ding dong, the witch is dead", jedna od urnebesnijih poetskih šarži u kakvima se Matej odvali čak i u punkersku himničnu oslariju 'motike na gotovs, krampe na rame, motike na gotovs, če nočejo same/ motike na gotovs, molitve na gank, motike na gotovs, pamet pred šank'! Svačega na ovome albumu ima - "Hudi duhovi" idu u Pariz, imaju plan, njih nije briga premda pokušavaju prikazati 'bol' i pri tome ostati čisti i pošteni, oni pak, drugačiji što su vjerovali da su nekoć prije pandemije bolje živjeli, bili lijepi ili ružni, pjevali gospodski ili 'odrezanih jajc v sopranu' potražiti će još pokoju kapljicu đina prije nego što ih se strpa zbog neposluha u zatvor u kome će Johnny Cash nastupati ("Koktejl"), a ponosita domovina uz himnu i strasno prikazan patriotizam u udžbenicima rado će poslati 'nad narod svoj robokope, orožje in vojni konvoj' ("Ljubezen od domovine").



Pitanje demokratskih sloboda je neprekidno otvorena tema, drvo spoznaje se osušilo, a drvo pitanja trune makar su plodovi još uvijek svježi (odlična "Čuvari raja"), ampak, ta je demokracija toliko slobodna da se uvjerenja zaključavaju u sef ("Tvoja zapuščina"), te više nikome nije stalo do ničega jer nikome nije jasna jednadžba koja vlada svijetom. Niti da se prate vijesti, TV i radio, čekaju se promjene kojih nema, bulji se u ekrane očekivajući neko čudo, navlače se maske na lice, a formula za bilo kakav vidljiv oporavak je maglovita i zbog toga se sve lošije i lošije osjećamo. Kroz krucijalno vitalnu, predzadnju, laganu staccato pjesmu "Utrujeni", Matej je pojasnio i dočarao psihološki kolaps društva koje se više na ništa ne može osloniti.

S ova tri albuma iz zbirke poezije "Čas daril" zabrazdio je vrlo duboku u suštinu egzistencijalno-političkog problema koji korijene vuče još iz vremena pred rasapom SFRJ kojeg jako dobro pamti. Nikome se ne priklanja obuhvativši mnogo tendencioznih, takoreći trendovskih sklopova razmišljanja komparativno ih redajući vlastitim samosugestijama zasnovanim na redovito zanimljivim opažanjima izbjegavajući standardne štoseve i cake što se svakodnevno pojavljuju po društvenim mrežama. Poeta, kakav jeste, ovdje je napravio ponovno odličan album, potpuno aktualan 'u trepavicu'.

Naslovi: 1.In libi: Policijska ura revisited, 2.Poglej, angel, 3.Nočni psi, 4.Globa, 5.Krizni štab, 6.Ding dong, the witch is dead, 7.Hudi duhovi, 8.Koktejl, 9.Ljubezen do domovine, 10.Čuvari raja, 11.Tvoja zapuščina, 12.Utrujeni, 13.Ad lib: Volimo Zapad

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 22/01/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Policijska ura

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*