home > mjuzik > Globalna plošča

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Globalna plošča (Slušaj najglasnije, 2020)

Objavljen 27. prosinca 2020., ovaj album je snimljen s hranilnikom in 3-karatno zlato kitaro v kutiju od žada. Pesmi je spisal Matej K. Rajnc, ovitek pa je delal Zigman Frod, Nobelov nagrajenec za dizajn. To nismo do sada znali...
[ ovitek Nobelovog nagrajenca za dizajn ]

ovitek Nobelovog nagrajenca za dizajn   © Zigman Frod

Pravila igre se znaju ako se savlada tehnika. Voltaire je zabio prvi gol, Amoxiclav drugi, no norci su se skupili da pobjeđuju svijet. Rezultat se izjednačio. Treba znati igrati ako se igra timski. Golub se uneredio na rukopis romana, ali ništ zato, roman nije ništ bogznakaj. Matej veže poruku golubu na nogu: dva cheeseburgera i jedan šiškebab, no pošta u ovo doba ne radi, dostava paketa ima loših dana, na TV je retro program, svijeće bi mogle spaliti roman, a protagonisti će gasiti plamen. Naravno oni koje Matej nije poubijao, a to su obično oni koji imaju bolje fiktivne gene. Nitko ne treba osobito biti pametan da zna kako kiša ide sama kroz ocean, no predstavnik tiska se inati. Na glavu napiše PRESS i članak je gotov. Neki samo cvrkuću, glupost ide unedogled jer je u današnje vrijeme sve dozvoljeno. Tisak bilježi da je Mayflower sletio, predsjednici postrojavaju Kaine i Able. Nekad su postojale giljotine, vladari su ostajali bez glave, Zemlja je bila okrugla, ali danas takve perspektive više nisu nužno prave.



Ima spisatelja koji polijevaju tintu po čitateljima, cijelo vrijeme kuckaju i črčkaju po klupama, a primjećuju li ili ne da se magla spustila na pola koplja, noć je vedra i veliki medjed tanca, a možda i ne. Ima ponekad i malo romantike mada je u opskurnim aspektima 'ljubim te poput trubadura'. Poput Dean Martina što je pjevao uspavanke iz knjižice, a ondašnje drage su odgojene u strogom režimu koji im je dozvoljavao izlazak tek svaki drugi vikend. E, pa onda upoznaj komada u tako rascjepkanim avanturicama očekujući strasno, a i pateći se dva tjedna. Zato i jeste Adriano Celentano senzibilno jecao 'kvatro mile bači', ha-ha-ha... Hm, na kojoj kovanici je bio lik Tita? Tko se sjeća? A? Bio je na novčanici od 500 novih dinara koji su bili otprilike u Markovićevo vrijeme bliski vrijednosti 100 njemačkih maraka. Ako si takvih 5-6 dobio kao mjesečnu plaću, bilo je taman za odgovarajući standard. Danas se broje zalihe. Nadzornik se zove Milica, ali tko može sa sigurnošću reći jel to ime ili prezime... Štednja. Može se i glava sakrivati u oklopu, mrziti novčanice i baratati kartičnim i beskontaktnim plaćanjem. Nekad su momci na gaži svirali rock na Euroviziji u Markovićevo vrijeme, a još mnogo prije je Petronije napisao Satirikon, doživio previše orgazama postavivši standard da manje od deset orgazama predstavlja prazan život. Sunce još uvijek zalazi i izlazi. U ove dane se slobodno na +5 C° može zasvirati rickenbacker ili gibson les paul na balkonu, po slobodnoj volji, predlaže Matej odglumiti Donovana, James Taylora, Zappu, a kao pravi patriot pozdraviti Aškerca, Stritarja, Jožefa Žemlju (ujebemti, tko je ovaj zadnji?). I očekivati da će netko od prolaznika zapljeskati, a umjesto kovanica i poneke novčanice u šeširu prebaciti denarje preko PayPal-a. Internet lijepo govori koliko je fanova i posjeta na webu. 'Če imate kaj vesti, ljudje, nakažite denar'!

Sve ovo uz vrlo finu akustičnu svirku koji puta i razmrdanog arhaičnog delta bluesa s balkona ili iz novoimenovanog studija Dojebana Čeljust u kome je evidentno izvršen remont radi poboljšanja zvučnih karakteristika kao što se može čuti na ovome albumu s prostorno širokom produkcijom - oktofonijom, elem kvadrofonijom x 2. Napredak se ne smije ignorirati. 2021. je pred vratima i treba biti unaprijed pripremljen za nove zvučne izazove. Još malo i početi će iz tog studija da izlaze novi Beatli šepureći se po zebri, ležećem policajcu, crvenom tepihu i crvenom linoleumu, a bas gitarist će hodati bosonog.

Naslovi: 1.Če igraš za ekipo, 2.Golob, 3.Mayflower, 4.Čigavo je pero, 5.Maledetta, 6.Kovanec pade, 7.Hranilnik, 8.Blues z balkona

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 29/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Globalna plošča

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*