home > mjuzik > Drugi val

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Drugi val (Slušaj najglasnije, 2020)

Između ovog, 24. rada i prvog pravog živog "Habent sua? Fata libelli! - v živo s Praznika glazbe", Matej se nakratko 19.VI odputio u rodni Maribor gdje je na vrtu Moje kavarne napisao 'Kot rojen Mariborčan posvečam pričujoče štiri pesmi z naslovi iz različnih situacij, ki sem jih bodisi slišal bodisi jim bil priča, svojim preteklim in bodočim mariboskim popotovanjem!', te je pet dana kasnije snimio te štiri pesmi i objavio ih pod naslovom "Mariborski EP" za vlastitu založbu MK Records. Interesantno je za čuti pjesmu "Idita do one dreve, ko je mačka padla dol!". Šteta što se izdanje nije pojavilo na Slušaj najglasnije...
[  ]

E, a ovdje smo s Matejem još uvijek u mjesecu lipnju, pretpostavljam kada se vratio iz Maribora i moguće odmah dan-dva kasnije je prionuo na završavanje 217. albuma u karijeri posvećenog tadašnjoj aktualnosti - drugom valu Covid-19 o kome se šuškalo da će doći negdje ujesen i biti još opakiji od prvog, mada mnogi nisu vjerovali u to misleći da su karantene, samoizolacije, zatvaranja mnoštva javnih objekata i ostale nedaće s ograničenjima i zabranama pohranjene u bliskoj prošlosti, te se više neće vratiti. Malo brus. No, promatrajući lirski opus ovog albuma koji nakon poduljeg vremena ima više od 8 standardnih pjesama, Matej se lukavo poslužio kojekakvim fintama da prevaziđe hipoteze i naklapanja ne dozirajući aktualne premise već odmah u naslovnoj temi "Drugi val (česa?)" mračnom blues/ post-punk distorzijom zbori gotovo u spoken-word maniru proklamatski 'drugi val česa - sovraštva in panike?.../ nosimo maske, prebiramo številke, pa kaj pomenijo to?' apokaliptično darkerski prikazujući buduću paralizu koja se može odnositi i na štošta drugo.



Nastavak donosi vedru zafrkanciju 'poštene' raspodjele "Dva kovanca za rajo" gdje mu se pridružila i supruga Lenka na pratećem vokalu 'la-la-la-la-la' uz komičan refren 'dva meni, en tebi/ dva tebi, tri meni/ tri tebi, pet meni, la-la-la-la-la', a onda od pjesme do pjesme šeta distorziranim blues obligacijama "Paralizator" ('vsi vedno skrbijo za tvoje dobro'), malo se baca u ambijent prožet cvrkutom ptičica "Čiv čiv" i sam fučkajući između stihova, zna i eksperimentirati s gitarom u rastrganoj psihodeličnoj, pomalo i de-kompozicijski aranžiranoj "Svet mask" ('živimo v svetu mask/ vsak mora imeti svojo'), ima i staccato intervala morbidnog neo-folka "Ablast" (čak se i nasmije), pa se veselo i nonšalantno hvata šašavog performansa "Bog nas živi" kombinirajući popevku, polku u tango i kabaret formatu s lucidnim vokaliziranjem. I tu bi po dotadašnjim opsezima bio konac albuma, no ovdje je repertoar s 8 proširen na 11 pjesama (zanimljivo, četvrta po redu se zove ''Enajst") od kojih valja izdvojiti posljednje dvije - satirično šaputavu "Katapult norcev" i "Svoboda je glagol" na poeziju Borisa A. Novaka koji je istu odrecitirao na protestnom mitingu protiv Janeza Janše 29.V 2020. na Trgu republike u Ljubljani.



"Svoboda je glagol":

'Svoboda ni slaven spomin spomenika
Svoboda ni prazna beseda politika
Svoboda ni pika ne piker klicaj zakonika
Svoboda ni mrtev pomen samostalnika
V Slovarju slovenskega knjižnega jezika
Svoboda je živa kri, krilo, razkriljenost krika
Svoboda ni bunker iz tone betona
Svoboda ni drek iz nesmrtnega brona
Svoboda ni beg, iluzija balona
Svoboda je manj in je več od zakona
Svoboda je nič in svoboda je krona
Svoboda se smeje, spreminja in sanja
Svoboda je zdanja in zmeraj brezdanja
Svoboda je dih in je zrak ki ohranja
Dejanje močnejše od zla razdejanja
Svoboda ni nespremenljiva postava
Svobode nam ne zagotavlja država
Svoboda je dražja, svoboda je drža
Svoboda ni znana, neznanska pot je, tu, pred pragom
Svoboda je glas, na smrt ranjen in gol
Svoboda je glagol, svoboda je glagol
'

Ovo je maksimalno angažirani Matejev rad, pravi protestni i opravdano revoltiran s aktualnim tematikama, a može se zamisliti kako bi zvučao da ga obradi neki punk/hc ili metal izvođač, po mogućnosti black/grind/math/deathcore. Jako dobro pogođeno.

Naslovi: 1.Drugi val (česa?), 2.Dva kovanca za rajo, 3.Paralizator, 4.Enajst, 5.Čiv čiv, 6.Svet mask, 7.Ablast, 8.Bog nas živi, 9.Napis nad vrati, 10.Katapult norcev, 11.Svoboda je glagol

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 05/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Drugi val

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*