home > mjuzik > London (z zasedbo Stara Mama Bend)

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: London (z zasedbo Stara Mama Bend) (Slušaj najglasnije, 2018)

Deseti album ponovno okupljenog Stara Mama Benda mogao je biti potpisan na nekoliko načina. Bilo kao tako što je potpisan kako jeste, bilo kao Krajncov solo rad, bilo kao Brem, Usmrajena riba/Fretless citre bend ili samo Matej Krajnc feat. Aleksander Cepuš jer se praktički radi samo o nekim sitnim inverzijama, a u svima se Cepuš pojavljuje kroz nekoliko inkarnacija. Podsjetimo, Stara Mama Bend je bio aktualan tijekom 2015. kada je realizirao svih 9 albuma našegačivši se s obradama The Beatles kad ih je pod rebro na vokalu ufatio Cepuš, a nešto manje s Nick Caveom ili smrtno ozbiljno s Arsen Dedićem, a bilo je tu i obilje zafrkancije s autorskim pjesmama.
[  ]

Ovaj puta samo njih dvojica bez pripomoći nekog sa strane izuzev snimatelja Jure Matoza prihvatili su se nakon pune 3 godine svojeg uobičajenog zajedničkog zanata: skladanja kompozicija u kojima je epicentar nekadašnji glavni grad rocka, London, a danas jedno sasvim smiješno, gotovo marginalizirano predgrađe popularne glazbe iz kojeg odavno nije izletio nikakav razoran rock projektil ne računajući teen-pop, tech/house ili hipsterske zvijezde. Unatoč tome, Krajnc kao tekstopisac se i dalje naslanja na jedan London kakvog on pamti u nostalgičnim danima, odnosno onakvog kakvog zamišlja da je bio i da je mogao biti od cirka 1955. do 1995., a to uključuje mnoštvo kojekakvih fikcija o Florin Cortu, Cilli Black, Peter Sellersu, Chris Montezu, Abbey Roadu, Sherlock Holmsu, Pablu Nerudi, uličnim životima, saobraćajnoj vrevi, atmosferi grada na Temzi tijekom Beatles histerije i općenitom javnom mnijenju.

Onako kako samo to Matej zna, nanizani su komični opisi tog grada kome se istovremeno i divi ne mogavši ostati pasivan na neka mnogo ljepša vremena. Dobro, kako za koga, ali on ga idealizira kao da su njih dvojica baš i proveli jedno određeno vrijeme šetajući ispod Big Bena, uživajući u pudingu, white bouleu, kadeći cigarete i tumarajući po koncertima. I to čisti. Bez pive ili nekog težeg opijata. Jest, to je nekoć bio san mnogih ex-Yu rockera zavideći Bregoviću, Dugmetu, Čoliću, a i Idolima ili Aleksander Mežeku koji su bez problema odlazili tamo ne samo snimati svoje velecjenjene i multitiražne ploče, već i u čisti provod bilo kao shopping ili tek samo iz znatiželje jer je u Sarajevu, Beogradu, Ljubljani i Zagrebu bilo zelo dolgcajt. Ali Matejeva lirika ima i drugačijih poanti, onih ne manje komičnih, ali socijalno jasnijih, primjerice o snalaženju kod nekog prenoćišta, hrane i same brige oko neke moguće 'gaže'.

Okey, zna se točno što i kako Matej idealizira, a to ovom prilikom ništa nije novo pa makar i sam London bio u igri. On se ne priklanja nikakvim londonskim furkama u zvuku i stilu, štoviše, ovih nepunih 33 minuta ostavlja dojam kao da je prije ponikao tamo negdje na delti Missyssippya oko St. Louisa 60-ih godina prošlog stoljeća nego da je išta zajedničkog imao s Londonom, ali to je poznati Matejev blues-rock gard s tambourinom, usnom harmonikom, ponešto pratećih klavijatura (najbolje izraženih u ambijentalnoj "Dolga noč") i šašavim vokalnim ludorijama Cepuša koji se u najduljem komadu "Kraljica joče" dobrano izvriskao na različite načine od death/black growla do punk crusta urlikajući jedno 30 puta naslov kompozicije kao mantru cjelokupnog, vrlo komičnog teksta. Jedina boljka ovog sasvim solidno režiranog i zamišljenog materijala je prevelika sviračka jednostavnost, odnosno obična običnost s legatima u ritam gitari poput neprekidnog tanga u blues varijanti koja se praktički kotrlja od prve do zadnje pjesme. Izuzetak su spomenuta "Dolga noč" i zgodno formatirana "Ogrinjalo iz tvida" s lucidnim krešendom koji je glavni nositelj skladbe. Donekle se to može reći i za završnu "Umor u telefonski govorilnici", ali samo zbog obilja Cepuševih slobodnih improvizacija kojih sam barem ja očekivao daleko mnogo više.

Ne bih tvrdio da im je ovo kao Stara Mama Bend jedan među boljim albumima. Imali su i boljih, ali samo na račun abnormalno smiješnih urlika "Kraljica joče" kojih ima jedno 30-tak, ovo ipak nije onoliko neuravnotežen, ekspresivan i silovano izguran rad kao što su ih znali realizirati.

Naslovi: 1.Zaljubljeni Anglež, 2.Kdo se bo poročil na vrhu Big Bena, 3.Kraljica joče, 4.Dolga noč, 5.Ogrinjalo iz tvida, 6.Kadim hlape, samo hlape, 7.Patent, 8.Gospa z zemljevidom, 9.V garažo ob dveh, 10.Umor v telefonski govorilnici

ocjena albuma [1-10]: 6

horvi // 18/11/2018

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: London (z zasedbo Stara Mama Bend)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*