home > mjuzik > Socialna država

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Socialna država (Slušaj najglasnije, 2020)

O produktivnosti i kreativnom naboju Mateja kome ide kada se zalaufa spominjao sam u recenziji prethodnog albuma "Pesmi nove sprave"www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30239 objavljenog koncem kolovoza 2020. I pazi sad: ušao je u iznimno plodan, hiperaktivan period kada je ovaj album realizirao 5. rujna (septembra), a potom u istom mjesecu na datume 7., 17., 19., 21., 22., 27., 28. i 30. izbacio još 8, elem sveukupno čak 9 albuma u jednom mjesecu!!! Ta neuhvatljiva brzina munjevitog trenutka inspiracije morala je hoćeš-nećeš biti ovjekovječena i sva sreća je da Matej umije sjesti, te u tren oka materijalizirati inspiraciju zabilježivši je kompletnim albumima. Jednom davno je David Byrne govorio kako mu je nakon posljednjeg albuma Talking Heads "Naked" (1988) ponestalo 'vjetra u leđa', povremeno je imao bljeskove za stvaranje, no kako ih nije na vrijeme, praktički u datom trenutku realizirao, vrlo teško mu je bilo vratiti se u njih kada je došao u studio pitajući samog sebe 'šta sam ja ono točno htio?'.
[  ]

Mateju je očito nakon ljetne stanke kondiciju počeo tempirati rad na albumu "Vladavina indigo otrok" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30238, točnije sam istoimeni roman Bojana Ekselenskega u kome ima štošta socio-političkog i aktualnog, pa je odmah potom realizirao sjajan, potpuno angažirani, spomenuti album "Pesmi nove sprave" u pobuni protiv neonacizma i neofašizma predviđajući Trumpov kolaps 2 mjeseca prije američkih izbora, da bi se na ovome 28. u 2020., a sveukupno 221. albumu u karijeri pozabavio kurentnim stvarima u dvorištu vlastite dežele i to na posvemašan lo-fi način svirajući prljavo-raštiman, melodičan blues s daškom bijesnila i namjerno uvrnutih probijanja nekakve 'podloge', da li iz susjedne prostorije studija Jebena Čeljust kada mu je moguće u vrijeme snimanja supruga ili netko od susjeda gledao TV, spotove s youtube-a, glasno slušao radio ili se zabavljao nečim drugim uglavnom na taj način da su ti zvuci dobili svoje mjesto kao popratni laid-back u nekolicini kompozicija poput onih demo snimaka što su se nekoć radili na običnim kasetofonima s lošim audio-kasetama na kojima se znalo čuti vrlo slično probijanje zvuka snimljenog s druge strane.

"Blues socialne države" (live iz knjižnice):



Ih, pa sad tako snimljeno zvuči skoro pa poluraspadajuće rustikalno poput "Socialne države" koja je nekoć postojala, a danas je farsa za vreću bez dna koja uzima stvar u svoje ruke - vilicu i nož, stalno je gladna i potrebuje mliječne proizvode. Dakako, socijalna država je bajka za malu djecu, užasna "Pravljica" što je umirala, a nije znala kako pošteno umrijeti, davali su joj antibiotik i čaj, vratila je antibiotik, zato djeco, slušajte bajku sa čarobnim brojevima, zlim vukom, patuljcima, starom Sybil, zastavom što se vijori i dementnom postajom s ustima punim dreka i zlata. U današnje vrijeme socijalna država tvrdi da ima "Cepivo" na licitaciji 'tko će dati više', ionako svatko ima svoju teoriju, svima se žuri "Se nam mudi, kaj?", svi bi htjeli biti prvi, treba požuriti, taksi opet kasni, utopljenici zapisuju kodove, obešenjaci traže više slobode. Pogledajmo s istoka ka zapadu, nigdje nema nikoga da pomogne; vrijedni smo i poslušni, skromni i marljivi, ne idemo u drugu općinu iako tamo imamo dvije njive jer je "Lockdown Mama" na snazi, nema javnog prijevoza, može se pješačiti ako ti se hoće i ako te ne uhvate da si prekršio zabrane i organičenja javnog štaba...



U takvoj situaciji ste već tko zna koliko puta čuli od ministara i vrhovništva vlade 'dajem neopozivu ostavku,' "Nepreklicno odstopam", 'ali vidimo se sutra, odlazim s pijedestala zadržavajući položaj'. Uh, takve ne plaši nikakva prijetnja, pogotovo ne novčanom kaznom "Grožnja denarne kazni"(uz Mateja glazbu potpisuje i Boštjan Soklič), već će ponuditi s lagera jedan Titanik viška "En Titanik preveč". Utopiti će se previše ljudi. Zapanjeno gledamo, brojali smo flotu. Vani je tako mirno, nema ledenjaka, nismo ugroženi, orkestri igraju cha-cha-cha, na palubi nema ni traga od nekakve krize. Vratimo li se u svoj skromni životni prostor, prati nas milijun senzora čak iako ste "Samozaposlen". Sloboda je glagol kao što reče Boris A. Novak, a može ponekad biti i interakcija, simbol života još su uvijek baržunaste ruže. Ako ste odan vjernik, s jutarnjim zvonima će te odvojiti vrijeme za molitvu, možda malo i prošetati, pa i pripaziti kada prelazite cestu. O 'Slovenija, odkod lepote tvoje, odkod smaragdi med kamenjem, odkod Marija Sedem žalosti z vrečko solate s tržnice?'. Novo nebo je "Pekel", ne treba niti pitati zašto i kako. Ne ulaže se previše u ljepotu, sve individualne reklame su posthumne. Baš je lijepo u socijalnoj državi današnjice, kaj ne?

Grožnja denarne kazni (uživo):



100% angažiran album bez uobičajenih Matejevih epizodnih likova ubačenih iz filmova, glazbe, literature, mitova. Realnost ga zabavlja i od nje je napravio vrstan scenarij tragikomedije. 'Korajžno stopi čez prag, brez skrbi dušo oddaj'.

Naslovi: 1.Blues socialne države, 2.Pravljica, 3.Cepivo, 4.Se nam mudi, kaj?, 5.Lockdown Mama, 6.Nepreklicno odstupam, 7.Grožnja denarne kazni, 8.En Titanik preveč, 9.Samozaposlen, 10.Pekel

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 10/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Socialna država

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*