home > mjuzik > Multipla zgodovina

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Multipla zgodovina (Slušaj najglasnije, 2020)

Kad vidim da je Matej snimao u studiju Jebena Čeljust, mogu biti cirka 59% siguran da ocjena neće biti slabija od 5,9 što mu se rijetko dogodi na prosjek od 100 albuma, možda tek 2-3, ali to malo koji radio urednik uspije primjetiti. U tom studiju se osjeća najraspoloženiji za svakojake "Kantare", "Partizanke", "Malverzacije", ubada "Predsednike", kanta "Hoja di hoja", gleda koji je naboljši mogoči "Izkoristek", tko su mu "Izseljenci", a sve radi i snima dok su "Zaprta vrata" kako ne bi previše ometao susjede s kojima, vidi čuda, do sada nije imao nikakvih težav jer o tome baš i nije besedil v pesmi.
[  ]

Skontali ste. Ovo su nazivi pjesama objavljenih na dan 3. novembra 2020., štirje dana nakon albuma "OMG!" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30261, elem u tih štirje dana napisao je 10 pjesama, a možda i više (a možda još i poneku knjigu), no 10 ih je objavio za jesenski period mjeseca novembra (po horvaški studenog) u kome će realizirati još štirje albumov. Jaz bi rada pisal slovenščino, ampak onda recenzijon bi se zmotil v glave bralcev ki bero samo po horvaški da sem nor. Je. In zdaj, gleč hudiča... Taman sam ga pohvalio kako nema problema sa susjedima, mora biti da sam se zafrknuo u hipotezi kad sam nor pifler: "Kantare" lijepo kaže 's petjem dosežeš da te sosedje zasovražijo/ nato se zmagoslavno ozreš in upaš, da opazijo'. A album baš fino počinje s "Lady Inquestion" u razmrdanom shoegaze raspoloženju kao da mu je došao Kevin Shields u kraću posjetu objasnivši mu kako može niski štim gitare, inače tipičan za black metal koristiti u kantautorskom izrazu, a da ne odhaja u mračni rudnik Trbovlja ili turistički posjet Postojnskoj jami. I dobro se Matej zeza: gospođa Inquestion 'zelenjave ne kupuje sama'. A Spirogira svira. Znate li za jazz bend istog imena? Bili su nekoć vrlo popularni poput Weather Report i Return To Forever.



Reče da te susjedi zamrze kad pjevaš. Kenjatori obični kmetski. Moja prva susjeda je operna pjevačica i vidiš, meni nimalo ne smeta kada vrišti i vježba arije. Ja pustim neki opaki death/black metal/ hardcore punk/ avangardni folk uz što dobro paše sok. Tu se razumijemo, ali netko od okolnih susjeda 'pogrkne', 'opet ovi norci vrište', 'Bog preživi/ Beg crkne', ha-ha-ha... Ako u novinama ugledate partizanku, znajte da nešto nije kako treba: Berlinski zid se rušio 1990., a 45 godina ranije su taj grad Sovjeti sravnili do temelja; partizanka je aktualna već 70 godina (ma i više, travica se fuma unakrsno bez obzira na koronu), netko bi trebao barem pomesti jesensko lišće, samo tko?



Oton je zato očito pozvao čistačicu koja je zaboravila uključiti alarm, ali dragi Oton, to se ne radi tako. Dug u banci više nitko ne shvaća ozbiljno, gravitacija ga je odnesla udesno. Stare ljubavi ne umiru, kolibe se ne ruše. Samo ih vrag uzima jer je bez love za onomatopeju. Sobe su zaključane. Tišina premješta stolice. Crvena dugmad se stavlja na rever. Predsjednici su siti lepe Vide. Imaju svoj teran i Schissgewehr. Letci više nisu u modi. Strašila za ptice odustaju. Hrbtenjača ima svoje poslove, nije ju briga za muke drugih. Svašta se može potpisati u amandmane. Otvara se šampanjac. Zaštitari su revni čuvari, a Astor cigareta koje više nema. Živimo u polumraku pri slabom svjetlu, vidimo samo konture lica. Ah, netko se i bori za nešto. Matej u pjesmi "Izkoristek" zbori da mu je važan svaki trenutak u životu: 'hitim, da bi navil vse ure in še rože v vazi', pita se tko će budućeg ubojicu sakriti u košari na jezeru. Vrijeme ide dalje. Kalendari više nisu potrebni, emigranti su na brodu, idu kući, ali kulturni ataše ima svoje strogo mišljenje o svemu i svačemu: sva vrata moraju permanentno biti zatvorena, svim ne-protokolarnim vozilima gume probušene, može i vrtlar imati svoje slobodno demokratsko mišljenje jer je naša granica beskonačnost...

Baš je lijepo živjeti u armagedonu kojeg nisu izmislili nikakvi opaki metalci i sotonisti, nekakvi alieni i morbidne sekte pogana s kozjim bradicama što piju krv djevica starijih od 40 godina. 233 je odličan broj. Kad se zbroji, dobije se 8. Rekao sam da Jebena Čeljust na Mateja ima 59% uspješnosti. Ovaj puta i više.

Naslovi: 1.Lady Inquestion, 2.Kantare, 3.Partizanka, 4.Malverzacija, 5.Predsedniki, 6.Hoja di hoja, 7.Poltema, 8.Izkoristek, 9.Izseljenci, 10.Zaprta vrata

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 16/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Multipla zgodovina

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*