home > mjuzik > Pesmi nove sprave

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Pesmi nove sprave (Slušaj najglasnije, 2020)

Drugi Matejev album u kolovozu (avgustu) nesretne 2020. godine je, hvala Bogu, klasično autorsko izdanje s kojime se ponovno vraća u formu nakon gotovo dva mjeseca pauziranja od skladanja i pisanja stihova iz vlastite glave. Prethodni "Vladavina indigo otrok" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30238 po motivima istoimenog romana Bojana Ekselenskega je bio dobronamjeran pijar što je po mom mišljenju poetski smandrljan i nedorečen, objavljen je 12. kolovoza, a solidno odrađen akustični "Folksongs" www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30234 4. srpnja (julija). Izgleda da mu ljetnji period ne sjeda na kreativnost i produktivnost, a koliko ga pratim već čitavu deceniju, najbolja ostvarenja radi kada se zamaše u tempu i barem svaka ako ne 3-4 dana, onda jednom tjedno izbaci novi album munjevitom brzinom. On je stvaratelj trenutka i ne odgovaraju mu dugotrajne pripreme, promišljanja, čekanja da materijal sazrije i čeprkanja po feedbacku prijatelja i poznanika.
[  ]

Od naoko bezazlenih scena koje uoči umije napraviti kompletan libreto referirajući se na stvarnost i vlastitu maštu mnogo puta komprimirajući pod istu zastavu imaginaciju i racionalnost, a ovo je jedan baš upravo od takvih albuma za čiju inspiraciju je ponukan prizorima i medijsko-društvenim, a i svakako ekonomsko-političkim trendovima, djelomice i s godišnjeg odmora, zapazivši i sumirajući čitav niz svjetovnih anomalija koje se više nikako ne mogu uzeti kao zafrkancija. Uvodnu "Riba smrdi pri glavi" ne treba pojašnjavati, ionako ima samo 3 stiha, no zato druga "Baltik" stoji kao turistička ironija na zatvorene trafike ujutro kojima ionako šepa distribucija časopisa. Pomislilo bi se da će Matej sada početi priču o sličicama s godišnjeg odmora... No, fabula kreće u sasvim drugačijem smjeru: mračnim staccato disonantama i prljavim riffovima s reverbom nafilana "Grejo horde" se cinički podsmjehuje neonacizmu ('firer pije kavo sredi ulice'), u ritmu valcera "Levi in desni klovn, drugi del" u čitavu zgodbu o insinuacijama na neonacizam dodaje i rabina, a ubjedljivi hit "Mama ti je tank!" s razdraganom melodijom se potpuno komediografski ufurava u takav svjetonazor o vrlom patriotizmu za kojeg se radi čitav dan, a zarađeni novac se daje vojsci 'orožje naj grmi/ če bo kak hud šit na svetu, bomo intervenirali/... Ko si bil še majhen, so te vzgajali najstrožje: mati, domovina, bog in kot kaže, še orožje'.



Presmiješna "Levi fašist" zgubidanski odsvirana s namjerno raštelanim suzvučjem se sprdačinom odnosi ka modernistički prikrivenom neonacizmu/ neofašizmu elitnog Zapada: 'levi fašisti nimaju desnih rok/ Nič im ne pomeni domovina, še manj bog/ Matere so strpali v domove/ Zdaj pa maltretirajo še nas/... Uničili so nam državo, ubijajo naš red... Verjamejo v Veliki pok'. Na ovakve trendove koji su dugo čekali da ponovno zgrabe društveno i političko prijestolje, te da mic po mic ovladaju svjetonazorom, Matej se postavlja u poziciju iskonskog domoljuba finim i nježnim staccato tonovima "Uspavanka za domovino", dakako porašpanih brundavim reverbom dajući prljavi efekt šamara ukaljanom svijetu i vladajućoj ergeli pripremivši se za USA izbore koji su došli 2 mjeseca kasnije i prošli s krahom Trumpovog režima.

"Uspavanka za domovino":

'Bodi zdrava, domovina,
noč je, zdaj lepo zaspi.
Nič ne skrbi, saj nad tabo
priden domoljub bedi.

Zvest je in brezkompromisen,
išče svoji misli smisel.
Smisel pa je služiti
domovini, ko zaspi.

Ko bedi in ko spi.
Ko bedi in ko spi.

Bodi zdrava, domovina,
mili moj slovenski kraj.
Ko se zjutraj boš zbudila,
pa daj sanje nam nazaj
...'



A završna "Zadnji ugriz" je opravdana smijuljica na Trumpov zadnji vapaj za kojeg je Matej pretpostavljao da će bez zadrške doći ('zadnji ugriz čudno diši/ ne, ni se treba cepiti/ zadnji ugriz ne prenaša stekline'). Tja, danas nakon izbora se zna da je bio u pravu, ali puna 2 mjeseca prije njih se medijski tek naklapalo i diskutiralo može li doći do njegovog pada, mnogi su bili uvjereni da nema šanse jer ima gomilu sljedbenika i stotine tisuća zaposlenika koji ovise o njemu.

Omot je jedan od najoriginalnijih mu u karijeri (autor je po običaju Zigman Frod), ide u prilog sadržaja koji po svim relacijama kompletno ostavlja neprikosnoveni dojam visoke kreativne elokventnosti i osvještenosti o vitalnom svjetskom neprijatelju zataškanom paravanom lažne demokracije konzervativne Republikanske stranke, te je van svake sumnje jedan od 5-6 ponajboljih Krajncovih albuma 2020. godine. Odličan povratak u formu!

Naslovi: 1.Riba smrdi pri glavi, 2.Baltik, 3.Grejo horde, 4.Levi in desni klovn, drugi del, 5.Mama ti je tank!, 6.Levi fašist, 7.Na vrhu gore, na vrhu gore, 8.Uspavanka za domovino, 9.Zadnji ugriz

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 10/12/2020

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Pesmi nove sprave

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*