home > mjuzik > Emfizemina piščal, glasba iz romana

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Emfizemina piščal, glasba iz romana (Slušaj najglasnije, 2019)

Poznavajući Matejev način i stil rada, kad su u pitanju 'soundtrack' ostvarenja, ovo nikako ne može biti jednostavan album za shvatiti. Ovo mu je otprilike sedmi-osmi album kojeg je napravio po motivima vlastitog romana, no u mom osobnom slučaju, prvi je za kojeg nisam pročitao izvornik objavljen još 2015. za mariborsku založbu VED iz jednostavnog razloga jer ga nisam dobio. Na internetu jedva da će se pronaći podaci kako roman ima nekih 225 stranica i to je praktički sve. Izdavač se k tome uopće nije potrudio priložiti neki press materijal. Sam Matej je u zadnje vrijeme povukao gomilu spotova s youtube koji su pratili skoro svaki album, mnogo je reducirao, tumbao i prepravljao svoj official web na kome se ranije moglo pronaći ponekih natuknica, no sada se čak ne može pronaći niti omotnica knjige, a kamoli neki kraći osvrt u 2-3 rečenice. Onako da se zainteresiranog može uputiti, a evo, meni bi kao recenzentu dobro došlo da se uhvatim za neki osnovni info jer tumačiti značenje soundtracka prema tekstovima sa samog albuma je u Matejevoj sferi jalova stvar.
[  ]

Prije svega jer se po samoj lirici s poleđine omota ovog cd-a niti izbliza ne može naslutiti o čemu točno roman govori, u koje vrijeme je stacioniran, te naposljetku niti što točno predstavlja naziv romana. Da li emfizem flautu ili opaku plućnu bolest, no kako god, valja samo pretpostaviti da je i to još jedna od bezbrojnih metafora koje upriličuje kroz tekstove pjesama spominjajući skidanje glava na glavnom gradskom trgu, tanjur s posljednje večere, emisiju 'The Sound of Music' na TV, egipatsku kraljicu, grofa koji će te ostaviti na životu ako si mu donio desetinu prihoda, pokop supruge u vlastitom vrtu, Tanitu Tikaram i njenu izgubljenu cipelicu, strip junaka Đila, otužne ljubavne pjesme u kojoj se navode stihovi Danijela 'ja ću venut, a ti ćeš cvast', krvnikovu sjekiru i kapuljaču... Eh, svega je ovdje naredano u klasičnim alegorijama koje točno upućuju na 'ono nešto', ali niti izdaleka se samo po kompletnom libretu ne može proniknuti u srž jer su Matejevi albumi ovakve vrste jako širokih horizonta nadopunjujući ono nerečeno, nespomenuto, nenapisano i funkcioniraju kao drugi par rukava što imaju svoju posebnu svrhu mimo same fabule i fikcije. Uostalom, često se i u nekim drugim bliskim slučajevima mogu pronaći paralelne poveznice: ima autora, kritičara, a i publike koja baš i ne voli da 'soundtrack' točno prenese atmosferu izvornika.

S druge strane, baš i zato što se nisam uspio dokopati knjige, nekako mi se ovaj prateći rad doima intrigantno jer je Matej posegnuo u prijatni pop/ blues eksperiment korištenjem obilatih psihodeličnih reverba već u uvodnoj pjesmi "Bradata dama isklicuje" da sam malte ne pomislio kako mi se na playeru pomješao zvuk s nečim drugim, samo nije mi bilo jasno s čime. S radijom, internetom, moguće da mi je neki drugi program za audio/video reprodukciju bio uključen... Ne, uistinu je tako. Obilje tih atmosferičnih reverba (posebno u ambijentalnoj temi "Na trgih") i sitnih synth laid-back poteza uz osnovicu akustične gitare i koji put melodije na usnoj harmonici, a i pritajeni pozadinski noise efekti pridaju poseban šmek po čemu se uočava nešto pribranija strpljivost kod gradnje ove zvučne lo-fi materije, a tu su i dorađene vokalne melodije, skoro pa kao uzete po motivima nekih tradicionalnih iliti izvornih folk arija u komadima "Žal mi je" potkrijepljenom ritmom noise-valcera i sampliranim pratećim vokalima, te u melodičnosti skladbe "Mretačka" čija gitarska tremola i sama melodija podsjećaju na nešto jako poznato, ali bome se ne mogu sjetiti na što to točno. Jedna od ambijentalno najdojmljivijih "Krvavi kronist" sadrži i programirana synth staccata nošena u valovima, slobodno ću reći da je ovo autorski izlazak u post-rock/ neo-folk/ post-industrial/ dark-wave i kao takva spada u njegove najmodernije dosege, u "Dveri, ki se zaprejo za grofom" poseže u dijagonale spoken-worda sa psihodeličnim noise backgroundom poput čudnovato zvrzlanih dub eksperimenata, a u završnoj "Ko rabelj umire" staccatima, gitarskom distorzijom i pulsirajućim ritmičkim periodima potpuno uranja u slojevite opservacije potvrđujući da se u 'post' (moderni) i ambijentima snalazi izuzetno vješto.

Da sam pročitao roman vjerojatno bi mi sve ovo bilo mnogo jasnije, ali šta sad... I ovakav samo prateći album na račun priloženih zvučnih rješenja s mnogo novica puno toga govori, zasigurno postrance od osnovnog literarnog temeljca, no na koncu, ovakav zvuk i izvedba koja sadrži i pop i eksperimentalne dizajne vrlo prijatno i artistički sjedaju u uho pokazujući kako se autorska kreativnost i dalje razvija sukladno s fokusiranom ekspresijom i porivom za stilskom progresijom.

Naslovi: 1.Bradata dama izklicuje, 2.Na trgih, 3.Ostanite, prosim, 4.Žal mi je, 5.Mretačka, 6.Tule je nožič, Amalija, 7.Krvavi kronist, 8.Resnično, 9.Dveri, ki se zaprejo za grofom, 10.Ko rabelj umre

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 14/04/2019

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Emfizemina piščal, glasba iz romana

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*