home > mjuzik > The Guardian (kot Matt Kaye)

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: The Guardian (kot Matt Kaye) (Kulturni center Maribor/ Akord Records/ Kvakas, 2019)

[  ]

Sve ono što je napisano i rečeno za nanovo prearanžirane i ponovno snimljene pjesme s kompilacije "Tihi dogovor" (2018) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=28724 gotovo se u tančine može prenijeti i na ovo treće albumsko izdanje potpisano kao Matt Kaye. U oba slučaja je okupljena ista ekipa muzičara - Vlado Pirc (bas gitara), Bogdan Turnšek Poli (bubnjevi) i sjajni klavijaturist Blaž Jurjevčič uz Matejeve gitare, usnu harmoniku i vokal, samo s razlikom što je tamo bilo 18 skladbi, a ovdje ih je samo 12, no naravno, na engleskom jeziku.



Materijal je sniman paralelno, još tijekom proljeća i ljeta 2008., pjesme su iste, samo je otpjevao vokale na engleskom i ponegdje dodao nove gitare, ali ništa bitno se ne mijenja u samoj koncepciji odabranih hit tema. Tu je prisutan i Oto Pestner u tri teme "Small town wedding", veseloj gospel zafrkanciji "Close the door" i u nezaobilaznom, najvećem hitu "The song of cicadas" ("Škržatova pesem"). Naravno, ovdje su gotovo istim redoslijedom poredane naslovna "The guardian" ("Tihi dogovor"), lijepa "Suburban song" ("Deževje nima besed"), "Thank you for the time" ("Hvala za nasvet"), "Things" ("Stvari"), "Where you've been" ("Če mi poveš kje si bila"), "After Christmas" ("Po Božiču")… ali i nekoliko lukavih 'tricky' prevoda poput "Sweet perfume", "Menuet" i "Wrong dreams".



Ovaj album je objavljen i na vinilu, a ono što ga odvaja od klasičnih, uobičajenih Matejevih radova osim te bendovske svirke jest i daleko koherentniji upliv rocka, bluesa i jazza s punim studijskim tkanjem od pjesme do pjesme. Kako se na "Tihom dogovoru" išlo u komercijalizaciju i pucalo na hitoidnost za slovensku i ex-Yu scenu, tako je ovakav pristup na engleskom onaj daleko adekvatniji, a i puno bolji za promociju njegovog djela mogućoj inozemnoj publici, potenciranoj za primjerice londonske klubove ili američko-europsku radio difuziju. Ovakav materijal je daleko lakše prihvatiti toj ciljanoj stranoj audijenciji nego li one čudnovate pokušaje kao što su bili prethodni album "Gettin' Things Done" ili minimalistički mračan i eksperimentalan EP "Rock'n'roll" na kome od rocka nije bilo ničega u samoj glazbi.



Stoga se istom mjerom ovakva izvedba ravnopravno nosi s "Tihim dogovorom", što će jednostavnije reći da je ovo iznimno vrijedno izdanje u Matejevoj kolekciji, neki bi ga opravdano nazvali 'pravim' albumom poput prvijenca s Agencijom Rokenrol "V akciji" iz 2001. koji je objavio Helidon, međutim, da se ne razveže ponovno ista stara priča, svi njegovi objavljeni radovi za Slušaj najglasnije jesu i ostaju zvanična izdanja bez obzira što ih mnogi ne smatraju na taj način.

Naslovi: 1.The guardian, 2.Suburban song, 3.Thank you for the time, 4.Things, 5.Where you've been, 6.Small town wedding, 7.Close the door, 8.Sweet perfume, 9.After Christmas, 10.Menuet, 11.The song of cicadas, 12.Wrong dreams

ocjena albuma [1-10]: 9

horvi // 16/03/2021


PS: Web Matt Kaye:
mattkaye.bandcamp.com

Diskografija Matt Kaye:
Widgets, Or Else, EP (2018) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30459
But/ Toy Ballons, singl (2018)
Cerebral Palsy Blues/ Snowball Jesus Westenra, singl (2018)
Unarranged (2018) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30464
Four Square Meters, EP (2018) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30467
Rock'n'Roll, EP (2018) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30469
Gettin' Things Done (2018) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30474
The Guardian (2019)
The Spring Connection Suite (2020) www.terapija.net/mjuzik.asp?ID=30306
Don't Watch The News, singl (2020)
Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Ultima Bellum

DROPTHEHAMMER: Ultima Bellum (2021)

| 22/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Flithcrawl

TASTER: Flithcrawl (2021)

| 21/10/2021 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Fantasy Island

CLINIC: Fantasy Island (2021)

| 21/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: Gvalđerič? Pantipond!

MATEJ KRAJNC: Gvalđerič? Pantipond! (2021)

| 20/10/2021 | horvi |

>> opširnije


cover: In the Court of the Dragon

TRIVIUM: In the Court of the Dragon (2021)

| 19/10/2021 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: The Guardian (kot Matt Kaye)

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*