home > mjuzik > Kaos, trilogija I

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Kaos, trilogija I (Slušaj najglasnije, 2017)

Izgleda da je s posljednja dva albuma u 2016. počela ponovna klasična Matejeva faza s gitarom, a završila eksperimentalna i istraživačka kada je obilato koristio elektroniku, samplove, programirane ritmove, te se na specifičan način, gotovo slučajno pronašao u post-industrial/electro-noise fahu s aromom neo-folka.

"Kaos, trilogija I" ili samo "Kaos" kao prvi album objavljen u 2017. ponovno je u njegovom standardnom izričaju s kojim je napravio najveći dio opusa. Na gitaru je dodao ponešto prljavijih amplificiranih medikamenata, no u principu način svirke i infrastruktura pjesama je ostala ista s težištem na učestalom sljedbeništvu blues & country obrazaca koji su zbog tog garažnog zvuka u domeni vrlo sličnih kantautorskih izleta Neil Younga i bliskih lo-fi performera.
[  ]

Onaj daleko zanimljiviji dio albuma kao i uvijek je redovito oslonjen na dovitljive Matejeve lirske doskočice koje otprve uletavaju na vidjelo samim pogledom na nekonvencionalan omot na kome navodi svoju teoriju kaosa što ne proizlazi iz nekih metafizičko-znanstvenih rasprava i empirijskih sfera već iz privatnog života pojašnjavajući jedan nepisani zakon o stvaranju vlastitih albuma. Kaos, po običaju, stvara bolja polovica od koje se najbolje maknuti u trenucima inspiracije, koji su, opet simbolična poveznica s novim kaosom - pjesmama o svemu i svačemu, zavisno o momentima raspoloženja, ali protežu se uglavnom na tezi da stvari kakve god da jesu ne stoje u nekakvom pravilnom rasporedu i na nekakvom odgovarajućem mjestu.



Svaštara atmosfere i paradoksa uronjenog u uobičajene teme što povezuju lokalno i globalno s time da ovaj puta njegov lokalni kontekst pokazuje i dio regionalnog, onog ex-Yu koji se vrlo rijetko pojavljuje u njegovim opservacijama. Služi se vještim igrama naizgled kratkih, ali zaokruženih cjelina koje se poetskim frakturama svode na anegdote i aforizme s uključenim biblijskim i religijskim motivima i likovima, pa je stoga možda i nedovoljno upućenom promatraču-slušatelju, ne samo s regionalnog (hrvatskog, srpskog, bosanskog, makedonskog), već i tog lokalnog, odnosno pravo rečeno slovenskog govornog područja Matejeva poetika ovog albuma još kompleksnija i kompliciranija od prethodnih albuma. On ovdje stvara pozamašnu, dakako namjernu zbrku igrajući se raznolikim metaforama, poredbama, insinuacijama, događajima i svačime što ga je potaknulo, inspiriralo ili na bilo koji način navelo da sipa stihove, mahom u rimama ili polurimama gotovo iz rukava poput repera (no, s rap kulturom nema nikakve bliskosti). Tako se pronalaze raznorazni likovi što hipsterskim rječnikom podsjećaju na bradatog Abrahama, Franca Jožefa, mudrace u plaštu ("Poslednji modrec"), pa pjesme na radiju kojeg rijetko sluša, traži se pomoć od Simon Le Bona i Tereze Kesovije u vremenima kad su 'prijatelji stari' otišli u neki drugi svjetonazor ("Vse od prve nevihte"), Pro Arte kleči, a do "Lole" se ne može ("Druga pesem o kaosu"), zbijaju se zvrkarije kako malo tko razumije Faraonova prokletstva i Božje šale u kolaboraciji s Danteovim "Paklom" ("Zadnja pesem o kaosu") i tako svašta, uglavnom mnogo toga.



Proširio je tematski horizont ostavši i dalje u svojoj neprikosnovenoj domeni slovenskog jezika bogato se našalivši s mnogo čime ne ostavši slušatelju, bolje rečeno čitatelju ili promatraču njegovih stihova nimalo dužan. Mnogo toga je natrpao u tekstove, a mnogi bi se u njima mogli i pronaći uz malo revnije (samo)analize. Nakon ovog prvog dijela slijedi drugi, a potom i treći, a još jedna stvar ovog hiperproduktivca jest da je sva tri albuma snimio u roku od samo nekoliko dana koncem prosinca (decembra) 2016. Lirski gledajući, ovo mu je pun pogodak. Pričekajmo na utiske ostala dva nastavka...

Naslovi: 1.Parabola, 2.Poslednji modrec, 3.Ad verbum, 4.Vse od prve nevihte, 5.Pesem o kaosu, 6.Plaisir d'amour, 7.Druga pesem o kaosu, 8.Zadnja pesem o kaosu, 9.In nato..., 10.Rudimentarna pesem, ki vpliva na hormone

ocjena albuma [1-10]: 7

horvi // 21/01/2017

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Non Escape

DICHOTOMY ENGINE: Non Escape (2024)

| 17/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Liam Gallagher John Squire

Liam Gallagher John Squire: Liam Gallagher John Squire (2024)

| 16/03/2024 | terapija |

>> opširnije


cover: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP

COMBICHRIST: Violence Solves Everything Part II (The End of a Dream), EP (2024)

| 16/03/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Files 01-12, compilation

MORGUE FILE: Files 01-12, compilation (2024)

| 15/03/2024 | marko šiljeg |

>> opširnije


cover: Sakati paun

DEMENTRONOMES: Sakati paun (2024)

| 14/03/2024 | horvi |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Kaos, trilogija I

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*