home > mjuzik > Vedno prijazni Krajnc

kontakt | search |

MATEJ KRAJNC: Vedno prijazni Krajnc (Slušaj najglasnije, 2021)

Dobro je znati da se nakon poduže pauze Matej vratio koncertima. Prvo je 6. veljače (februarja) nastupio v Cerknem na međunarodnom festivalu, 26. Keltiki održavši polusatni nastup pod nazivom "Svoboda je glagol", potom 8. veljače na Prešernovanju (terasa restorana PEN), onda je 18. veljače predstavio zbirku "London" u Centru za poeziju Tomaža Šalamuna, te je još 13. veljače imao kraći livestreaming za Otprti zaslon no.9 s moderatoricom Anom Porentom navukavši dugačku crnu hippy Neil Young periku i nabacio kaubojski šešir, ha-ha-ha! Njegov nastup je zabilježen u dva navrata od cirka 21. do 25. minute, te od 41. i pol minute do 46., za informaciju, ako vam se ne da gledati kompletan video.





"Vedno prijazni Krajnc" je 33. album u 2021. godini, šesti je u veljači i pokazuje stanoviti sviračko-zvučni odmak od dosadašnjih rezonantno posloženih, mada ima tu i tamo urona poput pjesmi "Starka s pašteto" i "Bi se radi pregnetli skozi marec?". Većinom protežira staccata (lijepa i kratka "Nihče me ni nikoli videl" od nepune 2 minute) s kombinacijom kratko odrezanih 'djent' riffova hvatajući i namjerne krivine ("Interpelacija"), a zna se uhvatiti i s fučkanjem u obradi "Prijatelji stari gdje ste" koja je proslavila Terezu Kesoviju (original potpisuju Jusić i Sabol) nazvanu "Prijatelji".



Te rezonantne je u uvodnoj humoreski "Don Kašljot" srezao na poluakustičan/ amplificirani efekt predočavajući modernog Don Kihota koji ima težave u plućima, Sanči su ukrali plemenitog konja jer je takav današnji običaj da još uvijek postoje konjokradice premda se u figurativnom svijetu kljuse može vidjeti još samo na hipodromima, a umjesto mača oružje je USB stick. Zato, kaže pjesma 'Don Kašljot sede na bronhij/ oddirja v stare čase'. Pa da, gdje će drugdje da se vrati, prijatelji stari gdje ste... Veseli, melodičan legato blues "Trgatev" razgaljenog vokalnog egzibicionizma priča o blagoslovljenim vinogradima; ovo je pjesma u čast Dionisa premda je Matej zadrti antialkoholičar, no umije se otkačiti kao da u sebi ima barem 2.0 promila nakon jedno dvije litre 'grozdnog soka s trta' razmatrajući suvremeni svijet nemilosrdne ekonomije: 'Vinogradi grejo na romanije - kaj pa boste na romanijo?/ Kdo pa bo trgal jagode, lavindi in undi jagode? Trga jih kdor več da več... letos trgatve ne bo... pred bankomati vinogradi molijo...'. Ovdje se uistinu dobro zafrkava i šegači, a pjesmu ne valja zaboraviti kada dođe branje jagoda, žetva i berba vinograda jer je izuzetna satirična himna.



Eksperimentima u staccato disonantama "Mowgli" ima satiru LGBT relacija o upoznavanju dečka iz džungle koji ga je peljal u ljetni vrt i dao mu ključeve oldtajmera ('dal mi je ključe oldtajmerjev, nato pa mrtvaški prt/ nisem se z njim pokril da bi spal/ sedel sem nanj in bral'). Ovo je čak i meki suvremeni pornić: nekoć se oko 5 popodne se igrao golf, a Magnifico je u pjesmi "Halo gospodična" daleke 2000. na albumu "Sexy Boy" imao žensku mantru 'Magnifico je pider' strašno nalikujući brčićima i dužom kosom na Dave Grohla, nekadašnjeg bubnjara Nirvane, a od raspada Nirvane, frontmena, alfe i omege Foo Fighters. Sve je to Matej sabio u ovu šaljivu pjesmu od samo 2 minute premda ne aludira direktno na nikoga - 'slišal sem čričke pet zdaj morda Mowgli ubije Tarzana', ha-ha-ha ! Spomenuta "Starka s pašteto" kombinira egzistencijalni faktor iz konzerve sa socijalkom Gavrilovića, dakako mesnom industrijom iz potresa pogođene Petrinje što je gotovo sravljena sa zemljom: Matej se u principu ovdje pita da li će Gavrilovićevi proizvodi i dalje postojati: 'mutiš, mutiš starka s pašteto/ gledam te, prepoznam te/ odpiraš pašteto kot da je Bog/ in nanjo lepiš znamke'. Hoće. Jasan odgovor jer znam njihovu tehnologiju, jedan od bivših kolega me tamo odveo, pa sam vidio što se radi. Od samog kolinja do finalnog proizvoda u trgovini prođe tek jedva 4-5 dana, to jeste sve friško, nabijeno injekcijama za sušenje i aditivima koji nisu štetni, ali tu nema onog procesa salamurenja, pacanja po 4-5 tjedana, te dugotrajnog procesa vjetrenja na zraku i tek malo dima (kada) na vatri običnog drveta. To ne postoji u industriji, samo kod kuće u seoskim domaćinstvima. Ne zbori zato uzalud stih 'nato je prišel Gavrilović in vse gradove porušil'. Opaska: grad na slovenskom = dvorac na hrvatskom jeziku. Ovo je punkerski angažirana pjesma, da se razumijemo, a takvih u zadnje vrijeme Matej ima sve više.
[  ]

Originalna "Barbapapa umre" od samo 15 sekundi spada u kategoriju najkraćih pjesama, ovo jeste akustični hardcore bez ikakve 'daveži' o ljepoti glazbe, te ako hoćete slušati album na njegovoj bancamp stranici, možete ga samo dvaput. Treći puta bandcamp ne dozvoli ako dođete do zadnje humoreske "Vedno prijazen" u kojoj je na nepunih minutu izmasakrirao "Zvali smo je Ljilja" Srebrnih Krila. I to bolje nego što se Štulić poslužio Dylanovom "Lilly of the west".

Poslušati obavezno dvaput. A treći će te morati platiti. Nema džabe ni u stare babe.

Naslovi: 1.Don Kašljot, 2.Trgatev, 3.Mowgli, 4.Starka s pašteto, 5.Nihče me ni nikoli videl, 6.Barbapapa umre, 7.Interpelacija, 8.Prijatelji, 9.Bi se radi pregnetli skozi marec?, 10.Vedno prijazen

ocjena albuma [1-10]: 8

horvi // 20/02/2021

Share    

> mjuzik [last wanz]

cover: Wenn die Engel Sterben

VARIOUS ARTISTS: Wenn die Engel Sterben (2024)

| 23/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: One Day This Pain Will Subside, EP

OCEAN OF ANOTHER: One Day This Pain Will Subside, EP (2024)

| 22/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: 2005 Demo

XASTHUR: 2005 Demo (2010)

| 21/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


cover: Delta

THOT: Delta (2024)

| 19/04/2024 | horvi |

>> opširnije


cover: Necrotic Biomechanics Immortalitatis

POLTERNGEIST: Necrotic Biomechanics Immortalitatis (2024)

| 19/04/2024 | edo žuđelović |

>> opširnije


> chek us aut!
> diskografija
cover: Vedno prijazni Krajnc

> linkz
> rilejted? [@ terapija.net]
> last [10] @ terapija.net

well hosted by plus.hr | web by plastikfantastik*